Cлaдка революция

Храните с нисък, гликемичен индекс са новият и определено по-вкусен заместител на традиционните диети

Всеобщото мнение гласи, че ако чо­век иска да намали своето тегло, трябва да изключи от менюто си т.нар. „вредни“ храни. В много­бройните диетични режими в графа „забра­нено“ попадат различни продукти, но с най- редовен абонамент за нея е захарта. Е, оказва се, че и сладкото може да бъде… диетично. Според теорията за гликемичния индекс умерената консумация на сладко не пречи на поддържането на кръвната захар в норма. Освен това вероятността за­харта да се превърне в мазнини в организма е точно кол­кото и на всеки друг въглехидрат. Проблемът по-скоро е в цялостната енергийна стойност на даден продукт, а не в самата захар. Твърдението е на д-р Джени Бранд-Милър, Кей Фостър-Пауъл и д-р Стивън Колагиури, считани за най-голе­мите световни капацитети в областта на храненето спо­ред гликемичния индекс. По тяхно мнение диетите с умере­ни количества захар често са по-ефективни от тези, които напълно изключват сладки­те храни от менюто. Много по-опасни от здравословна гледна точка са например на­ситените мазнини.

Гликемичният индекс е кри­терий, с който специалисти­те отбелязват влиянието на различните видове въгле­хидрати върху нивото на кръвната захар. В рамките на едно денонощие това ниво варира постоянно. Именно тези промени определят физическото и емоционал­ното състояние на човека. Учените изследват въпрос­ните стойности още от 80-те години на миналия век. Тогава се появява и теория­та за гликемичния индекс. В момента близо 25 лаборато­рии изследват влиянието на храните с гликемичен индекс върху хората.

РАЗЛИЧНИ В СВОЯТА ЕДНАКВОСТ

Доказано е, че богатите на въглехидрати храни не са с еднакъв клетъчен строеж. Оттам и усвояването им от организма е различно. Точно тук се намесва гликемичният индекс. Той е критерий, който измерва по скала от 0 до 100 колко бързо се разграж­дат в кръвта поетите въглехидрати (заха­ри и скорбяла). С най-високи стойности са храните, съдържащи въглехидрати, които се разграждат бързо в храносмилателната система. Като Белия хляб например. Реакцията на кръвната захар към този тип храни е много бърза – покачва се рязко. Точно обратно­то е при храните, чиито въглехидрати се. разграждат бав­но и постепенно освобождават захарта в кръвоносната система (бобови, всички видове паста). Именно те засищат за по-дълго и помагат да се запази здравословно тегло без излишни рискове.

ПЛАВНА ПРОМЯНА

Преминаването към хранене съобразно гликемичния индекс изобщо не е трудно. За разлика от повечето драстични ди­ети, тук организмът не се стресира. Единственото, което се иска, е храните с висок индекс да бъдат заменени е таки­ва, крито имат нисък индекс. Това ще бъде не само от полза за теглото, но и за цялостното здравословно състояние. Ако досега сте закусвали с филийка бял хляб или бисквити, то оттук-нататък трябва да ги замените с пълнозърнест хляб. Вместо корнфлейкс може да хапвате овесени ядки, а вместо мини кроасани – блокче шоколад. Картофите е добре да консумирате варени, а не пържени. За чипс изобщо не се говори. При ориза е препоръчително да се подбират сор­товете в по-дълги зърна (такива са повечето азиатски ви­дове). Разнообразието е задължително. В никакъв случай не бива да се ограничавате само с определени продукти.

ВКУСНИТЕ ИЗКУШЕНИЯ

При този вид хранене няма твърде строги забрани, със съв­сем малко изключения, за които вече стана дума. Позволени са всички плодове и зеленчуци. Същото важи и за бобови­те храни. Рибата е препоръчителна. Добре е да се хапват редовно ядки, яйца и млечни продукти. Месото трябва да бъде без тлъстини. Дори е позволено да се пие алкохол, но в разумни граници. Налага се обаче да премислите своите взаи­моотношения със солта – тя трябва да присъства възмож­но най-пестеливо в менюто. Закуската е задължителна, тъй като дава енергия, „зарежда“ мозъка и ускорява метаболизма. Идеалният вариант е да бъде зърнена. Обядът не бива да се пропуска, но нека не включва въглехидрати с висок гликемичен индекс, тъй като те дават усещането за умора.

 

 

Да отслабнем бързо, като ядем бавно!
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар