Да отслабнем бързо, като ядем бавно!

Начинът, по който приемате храната е толкова важен, колкото и това, какво давате на организма си. Доказано е, че хората с наднормено тегло ядат бързо. А храната трябва да се приема бавно, с удоволствие. Освен че е много по-приятно, това ще ви помогне в борбата с излишните килограми, колкото и да не ви се вярва.

За да не си прави тялото запаси „за черни дни“, то трябва да свикне, че има редовен и сигурен източник на енергия. Яжте пет пъти на ден, но редовно – 3 основни хранения и две леки закус­ки между тях.

Движете тялото си!

Доказано е, че хората които си правят разходка по 45 минути 5 пъти в седмицата, боледуват два пъти по-рядко от тези, които не са физически активни. Движението на тялото стимулира имунните механизми, но има и още един много приятен ефект – изгаря енергия. Излизайте навън и се разхождайте винаги когато можете! Ако вали, правете упражнения вкъ­щи половин час дневно. Нормалният храни­телен режим би трябва­ло да е следният: закус­ка между 7 и 8 сутринта, в 10:30 – междинна за­куска, обяд между 12 и 13 ч., следобедна закуска в 16:30, вечеря между 18 и 20 ч.

Обяд? Поне 20 минути!

Яжте бавно! За трите основни хранения през деня отделяйте най-малко по 20 минути на всяко (закуска, обяд, вечеря), а за междинните закуски си определяйте поне по десет минути. Мозъкът има нужда от това време, за да достигнат до него сигна­лите от стомаха, че е сит. И още нещо – седнете ли да се храните, посве­тете се само на храната! Най-лесно се затлъстява от храна, която поглъ­щате, без да се усети­те – вечеря пред телеви­зора, пуканки в киното. Вредно е също да похапвате, докато работите на компютъра или докато четете книга.

Да отслабнем бързо и трайно!

Не си позволявайте да хапвате калорични храни извън петте хранения дневно. Ако все пак много ви се прииска нещо сладичко, позволете си някой лек зърнен десерт или парченце-две шоколад. Дъвчете бавно и добре, съсредоточавайте внима­нието си върху това.

Наблегнете на плодовете и зеленчуците

Всеки ден трябва да поема­те зеленчуци от три до пет пъти (това означава поне при всяко основно хра­нене) и плодове от два до три пъти (напр. след две от основните хранения и при едно от междинните).

Други важни правила

    • Старайте се да избирате зеленчуци с по-тъмни нюан­си на зеленото и червеното. Те съдържат повече естест­вени багрила и са по-полез­ни за организма ви.
    • Прибавяйте към месото доматен сос или домати. Добавяйте в супата картофи, зеле, грах, царевица и други зеленчуци.
    • Към печените картофи е добре да добавяте спанак, нискомаслена извара, гъби или домати.
    • Когато готвите зеленчуци, ползвайте минимално коли­чество мазнина.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар