Поискай правилно, за да получиш каквото искаш

Обикновено не мързелът или слабостта ни пречат да постигаме поставените цели

Основната причина е, че мнозина просто не умеят правилно да ги формулират…

„Искам да бъда финансово свободен! Всичко да бъде добре! Да стана по-енергичен! Да се обичам безусловно!“ – това са ярки примери на абстрактни цели. Поради това могат да се реализират различно от нашите очаквания.

А ето и примери на цели, чието изпълнение в повечето случаи не зависи от нас: „Искам да спечеля на лотария“, „Синът ми да си намери хубава работа“, „Близките ми да са здрави, щастливи“. Безсмислено е да си ги поставяме.

Как тогава правилно да формулираме целите и да ги постигаме…

СТЪПКА ПЪВА: ПОСТАНОВКА

Целта е разбиране на крайния резултат от нашите действия. Правилно формулираната цел – това е вече наполовина успех. Колкото по-подробно опишете желаното, толкова по-лесно и бързо ще го постигнете.

Например целта „Да бъда богат, здрав и щастлив в отношенията“. Красиво звучи, нали! Но какво значи „да бъда богат“. Може би да получавате заплата от 5000 лв. месечно. Или да имате няколко милиона евро в сметка. Или да живеете с пасивен доход. А може би въпросът не се отнася до пари, а например за богатство на вътрешния свят. Ако формулировката предизвиква у различни хора различни асоциации, значи тя не е поставена коректно.

Как ще разберете, че сте постигнали целта си? Мозъкът създава това, което според него искате. Затова е толкова важно да му давате правилни сигнали. Опишете това, което искате, и проверете дали са отчетени нюансите.

• Целта конкретна ли е?

• Постигането й единствено от вас ли зависи?

• Измерима ли е?

• Достижима ли е?

• Поставени ли са срокове за постигането й?

• Целта ваша ли е, или ви е натрапена от социума, от родителите?

• Какви емоции поражда тя – положителни или отрицателни?

Да разгледаме целта „да бъда финансово свободен“

В тази постановка тя най-малкото не е конкретна, не е измерима, не са посочени срокове за постигането й. Ако за определение на финансова свобода вземем „възможност да живееш както искаш без нужда да работиш“, всичко си идва по местата. Тоест, когато пасивният ви доход силно превишава нивото на разходи. А по-конкретно?

Колко на месец смятате да харчите и за какво. Например 5000 лв. са ви достатъчни, за да задоволите всичките си потребности. А може би повече? Или пък по-малко. Тоест трябва да създадете източник (източници) на пасивен доход за тази сума – тогава ще сте финансово свободни. Остава да поставите реални срокове за постигането на целта и първата стъпка е премината.

Или например темата за здравето

Всеки има свои слаби места, затова понятието „здраве“ е индивидуално. Целта ще е ясна и конкретна, ако „си поръчате“ кръвно 120 на 80, здрав гръбначен стълб, тегло 60 кг, 100% зрение и т.н. Тоест важни са детайлите.

Когато мислите за целта си, трябва да „виждате“ нейния образ

Мозъкът мисли с картинки. Представяйки си ярък образ на това, което желаете, изпращате ясен сигнал към мозъка. И той започва да вижда шансовете и вариантите за реализация.

Помнете, че върху каквото се концентрирате, това ще получите. Именно затова работят техники като албум на мечтите или съставяне на колаж от снимки, асоцииращи се с целта. Целите трябва да са поставени заради самите вас, за собствено удоволствие – тогава ще ги постигате.

СТЪПКА ВТОРА: МЕНТАЛНИ БЛОКОВЕ

Следващата стъпка е да откриете ограничаващите убеждения. За целта си отговорете на някои въпроси.

• Защо ви липсва това все още?

• Защо не можете да достигате целите си?

• Какво хубаво има в това целта ви да не бъде достигната?

• Какво лошо може да се случи, когато я достигнете?

Отговорите са вашите ограничаващи убеждения. Анализирайте ги. Откъде ги имате? Кой ви го е казал? Защо все още вярвате в това? Каква е ползата за вас да продължавате да вярвате? Един от начините да се избавите от остарелите убеждения, е да намерите потвърждение, че това не е истина.

Пример: „ Криза е и доходите на всички падат“. Защо това не е истина? Самолетите за Малдивите са препълнени. Значи хората имат пари.

СТЪПКА ТРЕТА: ИЗПЪЛНЕНИЕ

Често се случва целите да са поставени грамотно, сроковете да са определени, дори да има съставен план, но… не се предприема нищо. Защото нямате сили, прегорели сте. Какво да се направи?

Първо, определете къде изтича енергията ви, къде я губите

Ако в обкръжението ви има токсични хора, при общуването с които усещате изтощение, минимизирайте контактите си с тях. Намерете такива, които ви вдъхновяват.

След хранене ви се приспива? Променете менюто си. Консултирайте се с диетолог.

Занимавате ли се с нещо, което ненавиждате? Научете се да делегирате задачи, замислете се за смяна на работата.

Имате много работа? Намалете работните часове и намерете време за почивка.

Имате вредни навици? Преминавайте постепенно към по-здравословен начин на живот.

Второ, проследете кога се чувствате изпълнени със сили и енергия

Кое ви прави щастливи? Напишете списък с удоволствия. Например: да играете с детето, да прегръщате любимия човек, да пътешествате, да медитирате, да се разхождате безцелно, да пеете караоке и т.н.

Трето, напишете нов списък: какво искате да опитате, да тествате, с кого да се запознаете, какво да изследвате. Всеки ден следете нивото си на щастие и постоянно го повишавайте. Позволявайте си ежедневни удоволствия.

СТЪПКА ЧЕТВЪРТА: МАНИФЕСТАЦИЯ

Манифестацията е проявление, провъзгласяване, заявление за своето намерение да осъществите желаното. Адресирайте заявлението към Вселената, към други хора, но преди всичко – към самия себе си. Понякога е достатъчно просто да произнесете желанието си на глас. Друг път е нужно да отделите повече време за преработка на убежденията, за освобождаване от негативните емоции. Полезно е да практикувате специални медитации за синхронизиране с енергията на бъдещето.

Какво ще усетите, когато целта ви е постигната? Щастие, радост, възторг, благодарност, еуфория?

Същността на манифестацията е да визуализирате крайния резултат на желаната цел и да изпитвате възвишени чувства. Сякаш се пренасяте в бъдещето и си представяте, че всичко, кое го сте си пожелали, вече е реалност.

СТЪПКА ПЕТА: ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

Остава само да съставите план за действие с междинни резултати и срокове. И да го изпълнявате!

Какво трябва да направите за постигането на целта си? Кога ще го правите? Напишете междинни резултати. Ако няма придвижване напред – защо. Какво трябва да промените в плана? Какви мисли, чувства, убеждения ще ви помогнат да го следвате? Какви ресурси са ви нужни?

Дори когато не ви е ясно какво да правите, започнете да правите НЕЩО! Покажете на себе си и на света, че сте настроени сериозно. Нека поведението ви да съответства на вашите намерения!

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар