Зехтинът укрепва ума, бирата е опасна за мозъка

Две нови проучвания разкриват влиянието на често използвани храни върху мозъка

Изследователи от фармацевтичния колеж „Харисън“ към Университета „Обърн“ в САЩ откриват големи ползи от консумацията на зехтин върху когнитивното здраве. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. Nutrients.

Американските учени са изследвали доброволци с умерени умствени затруднения. Те били разделени на две групи, като всички включили около 30 милилитра (три супени лъжици) зехтин в ежедневното си меню в продължение на шест месеца. Половината консумирали необработен зехтин, другата половина – рафиниран.

Всички били диагностицирани преди и след експеримента с ядрено-магнитен резонанс, когнитивни тестове и кръвни изследвания за биомаркери на болестта на Алцхаймер.

Резултати показват, че нерафинираният и рафинираният зехтин подобряват умствените функции.

Кротко с бирата, ако искате да не увредите мозъка

Екип от канадския Институт за изследване на здравето на населението е установил, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт, съобщава сп. „Нюробайолъджи“. Експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души.

Според резултатите алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50%. Пет напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29%, а от хеморагичен – със 76%. Пет дози алкохол се равняват на пет малки водки или две халби и половина бира.

Числото зависи и от вида на алкохола. Бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка, твърдят изследователите. Консумацията й увеличава риска от исхемичен инсулт с 21% и от хеморагичен инсулт със 73%.

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от съсирек.

Ако пиете – правете го умерено или откажете алкохола

Пиенето на малко алкохол, като средно по едно малко през ден, е добре. След като започнете да пиете повече от една напитка на ден, рискът от инсулт се повишава много рязко.

Вашата цел: Не пийте алкохол или го правете умерено.

Как да го постигнете:

– Пийте не повече от една чаша алкохол на ден.
– Помислете за червеното вино като ваш първи избор, което според някои проучвания може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.
– Следете размера на порциите си. Напитка със стандартен размер е чаша вино от около 100 милилитра, бира – една малка или твърд алкохол около 25 милилитра.

Източник: www.health.harvard.edu

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар