На море с малко дете? По-добре през септември

Не се препоръчва рязка и честа смяна на климатичните условия за децата под 3 години – само за уикенда всяка седмица

море

Те са фактор, който изисква адаптация. Когато пребиваването е кратко – 3-4 дни при едни условия и 3-4 в други, малките деца лесно се разболяват. Техният организъм е много по-чувствителен метеорологично в сравнение с възрастния, имунната им система все още не е докрай изградена, предупреждават педиатрите.

Според тях колкото е по-малко детето, толкова по-рядко трябва да променяте условията му на живот

Не е обаче мит, че действа укрепващо почивката на море и веднага след. това на планина. Най-добре за детето е да отделите по 10 дни на всяко място. Щом не можете да си позволите толкова дълга отпуска през лятото, комбинирайте по една седмица на море и на планина. Така смяната на климата засилва имунитета.

Въпросът на каква възраст да заведете детето на почивка няма точен отговор. Зависи в каква обстановка ще попадне.

Струпването на много хора крие риск от инфекции. Именно заради това много педиатри препоръчват да не рискувате в голям курорт или хотел, а да изберете условия, близки до домашните – апартамент или вила.

Каквото и да е мястото, трябва да сте сигурни в хигиената

Освен това е по-разумно да избегнете втората половина на юли и целия август – твърде горещо е навън, вътре ще трябва да пускате климатик, а не се знае колко чисти са филтрите му.

В България морската почивка с малко дете е най-добре да бъде планирана през втората половина на юни и първата половина на септември. Така ще имате и още 10 слънчеви дни за планина.

Според някои специалисти, за да иде на Черно море, долната възрастова граница за бебето е 6 месеца, но още не бива да го водите на плаж. Достатъчни са разходки близо до брега под сянката на дървета. За да иде на плаж, то трябва да е поне на 9 месеца.

И за по-голямото дете преходът от градски към курортни условия трябва да е плавен

Първите 3 дни са за приспособяване, не прекалявайте н със слънцето и дори с чистия въздух. Режимът на детето трябва да остане приблизително същият като у дома – разходки, хранене, спане.

В този период оставайте съвсем кратко на плажа, ако сте на море

В следващите 3 дни може да стоите по-дълго, но за малките деца подходящи са часовете преди 11 и след 16.

След 3 години е доста трудно, но опитайте да убедите хлапето да играе под чадъра колкото може по-дълго.

За да свикне малкото дете, най-напред го слагайте в надуваемо басейнче с морска вода, затоплена от слънчевите лъчи. След адаптацията през оставащите дни може да го топвате в морето. Не прекалявайте с къпането, дори да му харесва много.

До 2 години по-добре не пускайте детето в басейн, колкото и чист да изглежда.

През цялото време е задължителен слънцезащитен крем с висок фактор на предпазване от UV лъчите. Той се нанася половин час преди да излезете на слънце, после през 2 часа, както и след всяко къпане в морето или басейна. Не жалете крема – ако слагате малко, фотозащитата няма оптимален ефект.

За следващите 10 дни или седмица почивка след морето изберете средна надморска височина на планината. Точно тази смяна на климата укрепва организма.

Предвидливостта изисква да вземете лекарства, но и малък запас от храни, с които детето е свикнало и не се развалят. И да не е злоядо, може да започне да капризничи заради смяната на обстановката и да не иска да яде дори салата в ресторанта. Познатите храни ще ви спасят, докато мине aдаптацията.

Когато отивате някъде за първи път, непременно се запасете с вода, която сте сигурни, че детето понася

Може на ново място то да хване разстройство не защото водата е лоша, а просто защото е различна от онази вкъщи и стомахът му не е свикнал с нея. Така че преди да тръгнете, пробвайте как му понася подходяща за възрастта му бутилирана вода и вземете от нея.

Не се чудете дали въобще да заведете детето на почивка, ако имате възможност

Голямо значение има не само смяната на климата, която укрепва имунитета, а и пребиваването в обстановка, по-различна от домашната – то подпомага нервно-психичното развитие.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар