Как всъщност трябва да съхранявате краставиците

Има продукти, с които краставиците не бива да са един до друг

Краставиците са здравословни и вкусни зеленчуци, които се намират в почти всеки хладилник. Без тях мнозина не могат да си представят вкусната салата или освежаващото гаспачо. Домакините обикновено съхраняват краставиците в хладилника, но дали това е правилното нещо? Експертите смятат, че кухненския шкаф е най-доброто място за поставяне на тези зелени зеленчуци. Разбира се, това ще изглежда странно на мнозина, защото е доста безвкусно да се ядат топли краставици, но има основателни причини за това.

Служители на Колежа по селскостопански и екологични науки отбелязаха, че ако краставиците се съхраняват при температури под 10 градуса повече от три дни, това може да доведе до „увреждане от студ“ на зеленчуците. Те ще станат воднисти и бързо ще започнат да гният. Ето защо експертите препоръчват да ги съхранявате в килер или купа с плодове на масата за хранене.

Според специалистите краставиците също така не трябва да се съхраняват до някои други плодове и зеленчуци. Тези плодове са много чувствителни към етилен, който е природен газ. Етиленът кара някои храни да зреят много бързо и в крайна сметка да се развалят. Ако искате краставиците ви да издържат по-дълго, дръжте ги далеч от банани, домати и пъпеши – всички те са производители на етилен.

Разбира се, също така си струва да запомните, че трябва да сте сигурни, че краставиците са на тъмно място. Директното излагане на слънчева светлина също вреди на тези зеленчуци.

Интересен факт

Някои експерти смятат, че краставицата всъщност е плод, а не зеленчук. Според Европейския информационен съвет за храните (EUFIC) това е така, защото краставиците съдържат семена и растат от цвят. От вас зависи дали сте съгласни с това мнение или не…

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар