Детето иска домашен любимец: как да откажете и дали да се съгласите?

Всяко дете в определен момент иска родителите да му вземат домашен любимец


Нищо чудно точно той да е подаръкът, за който детето ще пише на Дядо Коледа.

Детските желания са безброй, но отговорността да ги изпълняват или не носят възрастните.

Първо вие си дайте сметка, че това е сериозна стъпка. Претеглете внимателно всички „за“ и „против“, колкото и да обичате животните. Домашният ви любимец не бива да се мъчи в неподходящи условия. А за голямо куче например условията в апартамент и възможността да тича най-много по половин час сутрин и вечер определено са неподходящи.

Всички вкъщи трябва да са съгласни

Детето иска животинка, но ако тя не става общ любимец, няма смисъл да я взимате. Обсъдете с възрастните в семейството и стигнете до решение, което няма противници.

Едва после обяснете на детето, че животното не е играчка, че се нуждае от грижи, внимание и възпитание. Попитайте го готово ли да му дава всичко това.

Вероятно детето ще се закълне, че е готово, но не взимайте домашен любимец при първото искане. Може синът или дъщеря ви днес да желае коте, утре куче, след месец папагал. Нека обмисли своето желание, да прецени за какво животинче ще му е най-приятно да се грижи, дали ще има сили и време наистина да го прави.

Следващата стъпка е да се заемете със сериозно четене как трябва да се полагат грижи за избрания домашен любимец, какви са особеностите на вида или породата му. При това детето най-добре ще разбере дали той ще се чувства добре у вас и дали наистина ще може да го отглежда. Обърнете внимание и как трябва да възпитавате животното. Да му се създадат навици е по-трудно отколкото самото отглеждане. Нищо чудно, когато синът или дъщеря ви се информира достатъчно, да се откаже от първоначалното си желание.

Ако семейството твърдо реши да има домашен любимец, трябва много ясно да договори кой какви задължения поема към него

Хората с опит съветват да вземете животното, когато детето е във ваканция, а единият от родителите може да си позволи няколко дни отпуска. Така ще посрещнете новия обитател на дома с по-малко стрес.

Колкото и да ви моли детето, много добре преценете какво правите. Изключително лошо ще бъде да не се справите и да дадете, продадете или изгоните домашния любимец.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар