Как да разпознаем интелигентен ли е един човек или не

Гениалността, както и талантът, не могат да се развият изкуствено

Съществуват редица генетични комбинации, в резултат на които се ражда надарен човек. Всички гении си приличат, но всеки твори по своему. Затова и световните композитори, и научните дейци могат да се различат още от ранна възраст по качества в характера и черти във външния вид. Как да разпознаем интелектуала сред тълпата…

Строеж на черепа

Големият размер на главата е един от признаците на надареност на нейния притежател. Причината е, че в такъв череп невроните имат по-ниска плътност, което позволява по-ефективно да се предават сигнали. От друга страна, големият размер на самия мозък не говори за умствени способности на човека, тъй като той зависи само от неговото телосложение.

Размер на черепа

Според китайската физиогномика размерът на челото има връзка с когнитивните способности на човека. Притежателите на големи чела (пет пръста) имат способността по-бързо да се обучават и да решават сложни задачи по-бързо от останалите.

Форма на лицето

Овалната и кръгла форма на лицето говорят за отзивчивост и оптимизъм на човека, а хората с ромбовидно лице често са перфекционисти. Но тези със сърцевидна, както и с квадратна форма на лицето имат големи интелектуални способности. Първите са склонни към творчество, вторите имат логическо мислене и по-често успяват.

Форма на носа

По формата и размера на носа също може да се определи към коя интелектуална сфера има отношение притежателят му. Например хората с прав нос са склонни да се проявяват в сферата на изкуствата. Широките ноздри говорят за интелект над средното ниво.

Симетрия на ушите

Ушите на гениите не си приличат и имат една особеност – различни
меки части и голям размер. Тези различия са свидетелство още и за вродени лидерски качества на притежателя.

Цвят на очите

За висок интелект на човека говорят светлите очи в син, зелен или сив цвят. А оттенъците на кафявото отличават успешните спортисти.

Синдром на Марфан

Този термин характеризира притежателите на висок ръст, слабо телосложение и дълги тънки пръсти. Хората със синдром на Марфан се отличават с честа секреция на адреналин – стимулатор на умствената активност.

Промени в настроението

Явлението се нарича циклотимия. Характеризира се с редуване на хипотимия и хипертимия. В хипотимия човек е апатичен и вял. В хипертимия изпитва противоположни емоции:
подобрява се общото настроение и се проявява желание да твори. Връзката между циклотимията и гениалността се обяснява с това, че честите промени в настроението стимулират мозъчната активност.

Хиперурикемия

За висок интелект може да свидетелства и здравословното състояние на човека. Хората, при които се наблюдава хиперурикемия – повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, могат да се определят като гении. Причината е, че по химичен състав пикочната киселина е сходна с кофеина и тео-бромина, които се съдържат в кафето и силния чай и са стимулатори на умствената дейност. Затова мозъкът на хората с хиперурикемия постоянно е в активна фаза благодарение на вродените данни.

Източник: psyho.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар