Ковид състарява детския мозък

Мозъкът на тийнейджърите в САЩ се е състарил по-бързо от нормалното по време на пандемията от ковид


Това показва ново изследване, в което учените са изненадани от данните. Според тях тийнейджърите имат по-изразени симптоми на тревожност, депресия, тъга, ниско самочувствие, проблеми с овладяване на емоциите.

Причина за това са несигурността и страхът, предизвикани от периодите на затваряне вкъщи. Милиони деца загубиха майки, бащи, баби и дядовци заради пандемията. Много родители останаха без работа и заради съпътстваща я икономическа криза.

Изследването, публикувано в научно списание по психиатрия, е едно от първите, които разглеждат физическите промени на мозъка, причинени от стрес и тревожност от пандемията. Изследователите са сравнявали данни, получени от скрининг с ядрено-магнитен резонанс на деца на възраст между 9 и 13 години. Екипът сравнява две групи с едни и същи демографски характеристики – пол, възраст, излагане на стрес и социално-икономически статус, преди и след пандемията.

Учените установяват, че децата след пандемията имат възраст на мозъка, която е по-голяма от
действителната

Мозъците са започнали да растат в област, регулираща страха и стреса, наречена амигдала, както и в хипокампуса – областта на мозъка, която контролира достъпа до спомени. Тъканите в мозъчната кора били изтънели.

Според Йън Готлиб, професор по психология в Станфорд и водещ автор на новото проучване, екипът е предполагал, че ще открие проблеми с тревожността и депресията. Но по думите му ефектите върху мозъка са били по-ясно изразени от очакваното.

Изследователите планират да сканира същите деца отново, за да проследят развитието им. Има шанс мозъчните промени да са били незабавен отговор на стреса, който ще се нормализира с течение на времето.

Професорът се надява родителите да имат предвид, че дори локдауните и затварянето на училищата да са приключили, последиците за психичното здраве може да са продължителни. „Уверете се, че вашето дете получава необходимата помощ, ако изпитва симптоми на депресия или тревожност“, препоръчва той.

Източник: www.dailymail.co.uk

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар