Как времето за лягане влияе върху развитието на диабет и сърдечни заболявания?

Ново проучване за ефекта от времето за лягане върху метаболитните процеси (риск от диабет) в тялото е проведено от учени

диабет
Те отбелязаха, че моделите на активност и циклите на съня могат да повлияят на рисковете от болести като диабет тип 2 (неинсулинозависим) и сърдечни заболявания. Резултатите от работата им са публикувани в списание Experimental Physiology.

Според откритията на учените циклите на сън и бодърстване променят предпочитанията на човешкото тяло по отношение на източниците на енергия. Установено е, че тези, които стоят до късно, имат намалена способност да използват мазнини за енергия. На този фон мазнините могат да се натрупват в тялото и да доведат до повишен риск от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Разликите в метаболитните процеси са свързани с начина, по който всяка група използва инсулин, за да стимулира усвояването на глюкоза в клетките. „Чучулигите“ са по-активни сутрин и използват мазнини като източник на енергия. Повечето от тях вероятно използват и някакво време през деня, за да правят повече аеробни упражнения. „Совите“ са по-активни следобед и през нощта. Това предполага и повече часове, прекарани в статично положение.

Изследователи от университета Рутгерс, Ню Джърси, разделят участниците в проучването на две групи въз основа на техния хронотип (естествена тенденция да бъдат активни и да спят по различно време). Също така визуално всички участници бяха оценени за тегло и състав на тялото. В допълнение, тяхната инсулинова чувствителност и модели на дишане са изследвани за измерване на метаболизма на мазнините и въглехидратите.

Участниците бяха наблюдавани в продължение на една седмица

Те бяха на диета с контролиран прием на калории и трябваше да гладуват през нощта. За тях бяха предвидени и две тренировки по 15 минути: едната със среден интензитет, другата с висок интензитет на натоварване.

Установено е, че хората, които стават рано, използват повече мазнини за енергия както в покой, така и по време на упражнения в сравнение със „совите“. Те също така показват по-висока чувствителност към инсулин.

Совите“ се характеризират с инсулинова резистентност, тоест те се нуждаят от повече инсулин, за да намалят нивата на кръвната си захар. И телата им предпочитаха въглехидратите за енергия пред мазнините. В същото време причината за това изместване е неизвестна, отбелязват учените, и казват, че за да се уточни това ще е нужно допълнително проучване.

При подготовката на материала e използван следниq източник: MedicalXpress

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар