Как да се справите когато вие настоявате за нещо, а детето отказва

„Хайде да си тръгваме“, казвате на 5-годишния си син, който играе на детската площадка

„Няма пък“, отвръща той. Досега няколко пъти сте го подканяли и сте му угаждали на „чакай още малко“. Но вече сте твърдо решени да го хванете за ръка и да го помъкнете към къщи.

С този подход ще влезете в конфликт и ще спечелите ядосано и/или ревящо дете, което ще ви развали вечерта. Родителите често се докарват до такова положение, защото не са достатъчно търпеливи и гъвкави или пък са твърде командващи. Ясно им е, че ще се стигне до сблъсък, но вместо да се постараят да го избегнат, те се вкарват в него. Точно така – родителите, а не детето, както и да се държи. Защото те са възрастните хора и тяхна е отговорността да не допуснат спор,
изтъкват педагозите.

Случаят с „Хайде да – Няма пък“ е изключително често срещан

Сигурно неведнъж вие настоявате за нещо, а детето отказва. С оглушки, пазарлъци, заинатяване, рев и даже търкаляне по земята се налага да се борят всички родители. Това са начините да опита да избегне онова, което не желае да направи. Безропотно се подчиняват само наплашените.

Вашето дете не е от тях, затова се налага периодично да преодолявате съпротивата му

Тогава нищо не ви пречи да проявите малко хитрост още когато казвате какво искате.

Като ви е абсолютно ясно, че ще се натъкнете на нежелание, а не можете да допуснете компромис, обяснявайте своята гледна точка още в началото, съветват психолозите.

Детето се е заиграло в парка и ще откаже, като чуе, че трябва да си тръгвате. Вярната ви реплика е „Да си ходим, защото наближава време за вечеря, а аз съм много гладна“. Не нареждате, а извиквате съпричастност. То ви обича и не стигате до спор.

Щом очаквате съпротива, американският експерт по общуване Скот Браун препоръчва да започвате разговора с детето, като отваряте вратата за споразумение вместо за спор. Винаги формулирайте така исканията си, че да му дадете възможност да каже „да“.

Примерно, готвите се да пътувате и трябва да съберете багажа. То се занимава с друго. Ако изглежда, че настоявате да си зареже заниманието и да приготви какво иска да взима, ще каже прословутото „Няма пък“ или не по-рядко употребяваното „Чакай малко“. Затова представете участието му в събирането на багажа като шанс за него да си приготви любимите неща. Кажете „Имам нужда от помощта ти, за да не забравим нещо, на което държиш“. Като действате често по този начин, може въобще да не стигате до конфликт. Макар че детето е малко, то си знае интереса.

За да избягвате спорове, ангажирайте го с предварителни договорености

Наближава време за сън и вместо да влезете в режим ,Хайде – След малко“, попитайте: „Колко време ти трябва, за да приключиш с компютърната игра и да си легнеш“.

Същата тактика прилагайте и за прословутото разтребване на стаята. Не се карайте, че не иска да свърши работата, а задайте въпроса кога смята да я свърши и изисквайте отговор. Така постигате предварителна договореност.

Дори когато синът или дъщеря ви не се държи добре, пак подайте ръка, за да избегнете конфликт

Питайте: „Според теб какво трябва да последва от това, че ми повиши тон“. Детето по-добре ще осъзнае лошото си поведение, отколкото ако директно му наложите наказание.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар