Плоскостъпието при децата е проблем след 5-тата година

Децата до 5 години имат физиологично плоско ходило

После сводът започва да се оформя и ходилото вече има характерната вътрешна вдлъбнатина, намираща се пред петата.

Ако това не се случи докъм 7 години, детето има плоскостъпие. Обикновено в ранна възраст причина са генетични фактори. Когато някой от родителите е с дюстабан, както се нарича състоянието на разговорен език, вероятността синът или дъщерята да го наследи, е голяма. Виновно може да е и наднормено тегло.

Плоскостъпието намалява стабилността и променя функцията на опорно-двигателния апарат. Тъй като липсата на свод, който да поема натоварването от тежестта на тялото, води до болки в краката, добре е родителите навреме да забележат проблема.

Тестът е прост – намокрете ходилата на детето с вода или олио и направете отпечатъци върху лист хартия. Ако се отбележи цялото стъпало – от вътрешната страна няма празно разстояние между петите и възглавничките преди пръстите, значи хлапето има дюстабан на единия или на двата крака. Трябва да се посъветвате с лекар какво да правите.

Състоянието може се подобри от носенето на коригиращи стелки, които поддържат извивката и подобряват движението на ходилото.

Помагат и упражнения за заздравяване на мускулите и връзките на стъпалото. Детският ортопед може да препоръча комплекс, който детето да изпълнява всеки ден. Упражненията са лесни – например да търкаля с ходилата малка топка (например за тенис), точилка или малка бутилка напред, назад, в кръг.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар