Колкото по-заслужено хвалите детето, толкова по-вероятно е то да успее

Толкова много сте чели колко добър ефект има да хвалите детето, че ви е омръзнало

И все пак едно ново много мащабно проучване доказва огромния ефект от това да наблюдавате напредъка към дадена цел и веднага да казвате на детето си, че се справя отлично.

Учени са анализирали резултати от 138 изследвания с 19 951 участници. Тези хора имали обикновени, но съвсем не лесни за постигане амбиции – да спрат да пушат, да отслабнат, да променят начина си на хранене и т.н.

Данните как са се движили към целите си недвусмислено сочат, че тези, които редовно са следили и отчитали напредъка си, по-често са постигали успех. При това особено полезно се оказало записването на физически носител.

„Наблюдението на напредъка е изключително важен процес, който се явява по средата между поставянето и постигането на една цел. Той гарантира, че амбицията ще се превърне в действия“, коментира ръководителят на изследването проф. Бенджамин Харкин.

Забележете обаче, че целта трябва да е ясна и да се отчита постигнатото точно към нея

Много по-успешно отслабвали хората, които си записвали точно колко грама свалят на ден, а не какви продукти са яли, макар че били с малко калории и много здравословни.

Анализът показва още нещо – хората, които не само следили и записвали напредъка си, а публично съобщавали за него и получавали похвали, постигали най-голям успех.

Практическият извод е, че можете да разкажете на вече порасналото си дете за това изследване и да извлечете тройна полза, като го молите да наблюдава и да ви осведомява за напредъка си към някаква своя цел.

Първо, той сам ще се ентусиазира, като отчита напредъка си. Второ, вие ще го окуражавате с похвалите си. Трето, детето ви ще вярва, че го следите не за да го контролирате, а за да му се възхищавате.

Естествено, това третото няма да му го обяснявате.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар