Ако ме обичаш: как се става емоционален изнудвач?

Специалистите предупреждават, че емоционалният шантаж чрез „Ако ме обичаш“ съвсем не е безобиден

Когато е чест, той издава егоистични личности с проблеми, които могат да се развият в още по-неблагоприятна посока, в това число и към психическо насилие над партньора.

Ето кои типове са по-склонни към изнудване.

• Хората, които като деца и тийнейджъри са били жертва на емоционален шантаж от родителите си, или са виждали някой от родителите да постига по този начин своите желания. Както е известно, човек волно или неволно пренася много от модела на семейството, в което е израснал, в своето собствено семейство. Възможно е обаче тези хора и много да внимават никога да не постъпват така с партньора си, защото знаят колко е неприятно.

• Хората, които са манипулирали близките си и с „Ако ме обичаш“ винаги са получавали исканото. Така са добили усещането, че методът работи и винаги са победители. Това може да е усвоено при други отношения, не от семейството, а от примера на приятели или на първото гадже, да речем.

• Разглезените, които едновременно са свикнали да имат всичко и не умеят да се борят за нищо. За разлика от горния тип, те не са били съзнателни манипулатори. При тях получаването се дължи на естествения им чар. Отношенията в двойката и брака обаче са по-сложни от приятелските, а омайниците се оказват неподготвени да съгласуват интересите си. Те изпитват неудовлетвореност, когато трябва да правят компромиси. Най-лесно им е да опитват да налагат интересите си с емоционален шантаж към партньора.

• Нарцисистите са изключително склонни към изнудване, защото са напълно убедени в своята ценност и по-високо положение. Те смятат, че другият в двойката е длъжен да им угажда.

Авторитарните личности винаги се стремят да се налагат

При тях шантажът „Ако ме обичаш“ трае сравнително кратко. Бързо минават към по-откровени заплахи от типа „Ако не постъпиш, както искам, ще се разделим. По твоя вина“.

• Емоционално нестабилните имат нужда непрекъснато да получават доказателства за любов. Те вярват, че като постъпва както искат, партньорът им доказва, че ги обича.

• Хора с психични проблеми често започват изнудване с „Ако ме обичаш“ и стигат до „Ти не ме обичаш, няма смисъл да живея“. Това не означава, че наистина мислят за самоубийство. Може да се чувстват силни, като вменяват вина на партньора си.

Източник: www.psychologies.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар