Какъв тип е вашата коса? Ето как да разберете

Често имате проблеми с косата. Търсите идеи как да ги решите и се сблъсквате с препоръки за конкретен тип коса. А не знаете вашата каква е

Всъщност проблемите ви може да се предизвикани точно от това. Ако грижите ви не са съобразени с типа на косата, тя губи и здравето, и красотата си. Това се отнася за цялата козметика – шампоаните, балсамите, маските, стилизантите.

Суха, нормална, мазна или смесена – има различни признаци, които ще ви подскажат каква е вашата коса.

Нормалната се омазнява 3 дни след измиване. Кожата на скалпа е умерено мазна, не е склонна към образуване на пърхот. Косата е гъста, блестяща, лесно се поддава на стилизиране и разресване. Уредите с висока температура не й влияят прекалено негативно. Цепенето на връхчетата не е характерно, може да се появи само при неподдържана дълга коса.

Сухата коса се омазнява значително по-бавно. Корените се слепват седмица след измиването. Но веднага след баня чувствате скалпа стегнат, понякога има сърбеж и възпаление на кожата. Заради пониженото отделяне на мазнини косата е тънка, лишена от блясък и бързо се цепи. След гореща стилизация изглежда още по-зле. Сухата коса е склонна да образува пърхот. Като правило е буквално залепнала по главата.

Мазната коса се замърсява бързо. Корените й може да се омазнят още същия ден след измиването. Не е склонна към чупене и цепене, рядко се образува пърхот. Горещият въздух от уредите не е проблем. Но прическата изглежда слепнала, без въздушност.

Към смесения тип спада коса със сухи краища и мазни корени. Заради това те се омазняват само 2-3 дни след измиване, а ден-два по-късно и целият косъм лъсва. Заради сухотата в краищата често периферията на прическата е разхвърчала, а близо до скалпа е слепнала.

Източник: woman.ru

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар