Да закусим малко по-късно и да вечеряме малко по-рано, смятат учени

Храненето веднага след събуждане работи срещу нашия циркаден ритъм

Съвременният начин на живот е предназначен да се яде три пъти на ден. Закуската е известна като най-важното хранене за деня, обедните паузи се дават на работните места, социалният и семейният живот се върти около вечерята. Така че това ли е най-здравословният начин на хранене?

Здравословен начин за започване на деня ли е закуската? Преди отговора колко често да се яде, учените препоръчват да помислим кога да не ядем.

Храненето веднага след събуждане работи срещу нашия циркаден ритъм, известен като нашия телесен часовник, и именно този ритъм определя как тялото обработва храната по различен начин през целия ден, казват изследователите.

Нашето тяло освобождава мелатонин през нощта, за да ни помогне да спим, но мелатонинът също така спира образуването на инсулин, който съхранява глюкозата в тялото. Клиничният изследовател в Института за биологични изследвания на Солк в Калифорния Емили Мануган казва, че мелатонинът се секретира, докато спим, който тялото използва, за да гарантира, че няма да получим твърде много глюкоза, докато спим.

“Ако приемате калории, докато мелатонинът ви е висок, нивото на глюкозата се повишава. Яденето на твърде много калории през нощта представлява значително предизвикателство за тялото, защото ако инсулинът е потиснат, тялото ви не може да съхранява правилно глюкозата”, обяснява той.

Известно е, че дългосрочните високи нива на глюкоза повишават риска от развитие на диабет тип 2. Това не означава, че трябва да пропуснете напълно закуската, но показва, че трябва да изчакате час или два след събуждане.

Също така си струва да си припомним, че закуската, ястие, което познаваме и обичаме днес, е сравнително нова концепция.

„Древните гърци бяха първите, които въведоха концепцията за закуска; те ядоха хляб, потопен във вино, след това малко обяд, след това обилна вечеря“, казва историкът на храните Холинс.

Холинс казва, че първоначално закуската е била запазена за аристократичните класове. Първо през 17-ти век, това е луксът на тези, които могат да си позволят храна и да отделят време за спокойна вечеря.

„Концепцията за закуска, която е норма днес, се появи с индустриалната революция през 19-ти век и въвеждането на работно време“, казва Холинс.

Такава рутина е достатъчна, за да ядете три хранения на ден.

„Първото хранене би било нещо доста просто за работническата класа, като улична храна или хляб от продавач“, добавя той. Но след войната достъпът до храна намаля и мнозина започнаха да пропускат това хранене, защото нямаха възможност да закусят обилно.

„Идеята за три хранения на ден беше изоставена. Едва през 50-те години на миналия век закуската се запознала със зърнените храни и препечените филийки. Преди тази дата малко сладко върху филийка хляб беше достатъчно, за да направи всички ни щастливи“, казва Чарингтън-Холинс.

Така че науката казва, че най-доброто за здравето са две или три хранения, разпределени през целия ден, да не се яде твърде късно или твърде рано, да останете гладни за дълго време, докато сутринта след вечерта е здравословна, и да консумирате висококалорични храни през цялото време. Колко реалистично е това?

Maнуган казва, че най-доброто време за хранене не може да се каже недвусмислено, защото всеки ляга и се събужда по различно време, например някои хора работят нощни смени.

“Да кажеш на хората да спрат да ядат след 19 ч. не е правилно, защото часовете на всеки са различни. Можете да опитате да не ядете късно вечер, за да гладувате с тялото си. Поне е лесно да се приложи. Например, можете да закусите малко по-късно и да вечеряте малко по-рано. Дори и да направите точно това, без да променяте нищо друго, ще видите огромна разлика“, обяснява Мануган.

От векове сме били обусловени да ядем три хранения, но сега това се поставя под въпрос и възгледите на хората за храната се променят. Имаме по-заседнал начин на живот, не работим толкова много, колкото хората през 19-ти век, и затова се нуждаем от по-малко калории.

В дългосрочен план ще е добре да се върнем към едно леко и едно богато хранене през деня. Тази промяна ще зависи от нашия модел на работа. Работното ни време ще бъде решаващ фактор. Причината да преминем към три хранения на ден беше изобилието от храна. Но сега времената се промениха, храната е навсякъде, смятат учените.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар