3 витамина, от които тялото ни се нуждае най-много през пролетта

Подсилват имунитета и предпазват от различни заболявания

Въпреки че в наши дни температурата достига нула, факт е, че пролетта „чука на вратата ни“, а след дълга зима и обилно хранене тялото ни се нуждае от хранителни вещества, които да подхранват организма и да осигурят правилното му функциониране.

И тук възниква въпросът: кои витамини е най-важно да се приемат през пролетта и в кои храни се съдържат?

Витамин С.

Витамин С е от съществено значение за имунитета, кръвоносните съдове, както и за поддържане на младежкия вид и еластичността на кожата. През зимата и ранната пролет обикновено не е достатъчно в диетата, защото все още няма сезонни пресни плодове и зеленчуци. Цитрусовите плодове не се предлагат в достатъчни количества, тъй като вносният плод се бере, когато все още не е достатъчно узрял, така че съдържа малко количество аскорбинова киселина.

Освен това те губят значително количество от витамина по време на съхранение и транспорт. Затова най-добрият избор на този витамин са киселото зеле и замразените плодове.

За задоволяване на дневната нужда от витамин С е достатъчно всеки ден да ядете 150-200 грама кисело зеле. Тази храна също така съдържа пребиотични компоненти като диетични фибри и млечна киселина, които помагат за оптимална функция на червата и спомагат за повишаване на имунитета.

Замразените плодове, като червено и черно касис, също са отличен избор за витамин С.

Витамин А.

След зимата тялото наистина се нуждае от мастноразтворими витамини, особено витамин А. Подпомага поддържането на състоянието на кожата и имунитета. Прекурсорът (съединение, което участва в химична реакция, която произвежда друго съединение) на витамин А – каротеноидът – е в изобилие в морковите, тиквата и чушките.

Но не е достатъчно само да ядете плодове и зеленчуци. Витамин А се съдържа в големи количества и в черния дроб на треската – в 100 g. има 4 пъти повече от препоръчителната дневна доза. Оптималният дневен прием е 25 грама на ден.

Витамин В.

Витамините от група В помагат за успокояване на нервите, подмладяване на кожата и стимулиране на умствената дейност. Повечето витамини от група В се намират в телешкия черен дроб. Тази храна всъщност е витаминна „бомба“, защото съдържанието на някои витамини от тази група достига 100 процента от препоръчителната дневна доза.

 

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар