Финансова грамотност: как да използвате смартфона за нещо полезно

Вашият тийнейджър страда от обичайния навик за тази възраст – прекарва часове на компютъра, със смартфона са неразделни денонощно

Изхитрете се да използвате привързаността му към тези джаджи за нещо полезно. Например за повишаване на финансовата му грамотност и спестовност. Има десетки безплатни приложения, които ще му помогнат да разпределя по-добре джобните си и парите от подаръци. Повечето от тях могат да се използват и на десктоп, и на телефон, като версиите синхронизират информацията помежду си.

Подскажете му да си изтегли някоя апликация. Вероятно ще му хареса да се чувства модерен и отговорен. А създаването на навик за управление на финансите е безценно за цял живот.

Повечето приложения позволяват планиране на бюджета, като в тях се вкарат очакваните приходи и разходи

Потребителят получава инструкции, които му помагат да оптимизира финансовия си план. Щом целта му е спестяване, апликацията му предлага подходящи възможности. Ако след това записва стриктно постъпленията и харчовете си, идват предупреждения, когато взима поредица от решения с негативен ефект, т.е. прави големи разходи. Може да получава известия, които го подсещат да плати дължими суми за абонаменти.

Някои от приложенията са подходящи за тийнейджъри, които имат и банкови карти

В тях вашият син или дъщеря може да си създаде шаблони за периодични спестовни вноски в депозит. Една от опциите е например парите в разплащателната сметка да бъдат закръглявани на цяло число, като всяка сума над него автоматично преминава в депозита. Да речем, плаща нещо с банковата си карта и в нея остават 30,58 лева. 58 стотинки отиват в спестовната сметка.

Понеже детето ви не разполага с чак толкова много пари, главната цел не е спестяване, а добро управление. Едно от големите предимства на тези приложения е, че може да прави анализ на разходите си, като ги проследява назад във времето. Информацията е на едно място, сортирана по видове. Ако често плаща с карта и стриктно отразява покупките си в брой, ще може да види, че харчи много пари за енергийни напитки, да речем. Обикновено малките суми, които се дават често, са основен канал за изтичане на пари. Възможно е да бъде оптимизиран, след като обективно се разгледат данните.

Може да свалите подходящо приложение и за своите финанси. Ще сте пример за тийна, а и на децата им харесват родители, които са в крак с новите технологии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар