Как да научите детето да мисли критично

Ако порасналото дете е от по-независимите, вероятно силно се дразни на непоисканите съвети

Затова, когато усетите, че ей сега ще започнете да раздавате съвети, поискани и непоискани, замислете се как го правите. Така ще си спестите много излишно тръшкане и досадни караници с децата. Може дъщеря ви даже напук да слага панталон, като й препоръчвате да облече рокля за първа среща с някое момче. Но ако е от по-мързеливите, нищо чудно да ви оставя да взимате решения вместо нея. Особено пък ако успявате да ги поднесете така, че да не приличат на нареждания.

Дори в решенията за дреболии оставете тийна да се мъчи и не му давайте непоискани съвети, казват специалистите. Като му се бъркате, вие му пречите да научава един от най-важните уроци – да мисли критично. Това умение е изключително необходимо. И както всяко умение, се добива с тренировки. Когато започне с по-лесните неща, постепенно свиква как да действа правилно и със сложните.

Да мисли критично означава да оценява фактите и обстоятелствата

И още – да отсява вярното от невярното, да разглежда варианти и възможни последствия от всеки, за да избере най-ефективното решение.

Той много пъти ще се провали, но пък тогава вашата родителска роля е да го подтикнете да анализира защо се е стигнало до грешка, какво не е предвидил, какъв план Б е трябвало да има. Тази втора част също е изключително полезна за усвояване на навиците за критично мислене. Затова си мълчете дори когато виждате, че детето ви взима решение, което ще го доведе до неуспех и разочарование. Това, естествено, можете да си позволите точно за по-несъществени неща. По тази причина тъкмо в тях не се намесвайте.

За да развивате навик за критично мислене у порасналото дете, освен да не го замествате при решенията, специалистите препоръчват да го научите на няколко съществени стъпки.

Първата е да не приема на доверие авторитетите

“Щом госпожата казва” е реплика, с която може да не оспорвате думите й и да намалявате респекта към нея у малкото дете. Но не карайте 10-класника да не подлага на съмнение нищо, казано или направено от възрастни. Отлично знаете,
че и възрастните грешат. Съвсем друг е въпросът дали синът ви да спори с литераторката.

Второ, научете го да задава въпроси

Хлапетата не се притесняват да питат. Тийновете мислят, че по този начин се излагат. Ако има аксиома, тя е, че на никоя възраст не е срамно човек да задава въпроси, когато нещо му е неясно или непознато. Това му помага да разбере проблема по-добре и да избере по-правилен начин на действие.

Третото важно е да го научите да се опира на факти

Интелигентният човек се стреми да провери всяка информация от няколко източника и тогава да прецени дали е вярна. Невярна информация води до невярно решение.

Давайте личен пример в това, като самите вие не се излагате да се хващате на фалшиви новини. Да речем, да му препратите съобщението от приятелка, че от следващата седмица вайбърът става платен, но за вас ще си остане безплатен, ако въпросното съобщение стигне до 10 ваши контакта и покажете, че сте активни потребители. Тийнът не само ще ви се смее, ами и ще “обезсмъртите” всичките си досегашни лекции колко е важно да проверява всяка информация и да не взима прибързани решения.

Научете го да се придържа към
темата

Това е задължително, когато пита, осъжда с други хора или сам си подрежда мислите в главата. Човек, който скача от тема на тема, се обърква и не може да мисли критично.

Съществено е и да довежда мисълта си докрай

Можете да го тренирате, като обсъждате въпрос, по който се колебае. Изслушвайте го и му задавайте насочващи въпроси, за да мисли логично и да стигне до решение. Естествено, това изключва да му сервирате готово решение, защото ще е по-лесно и за вас, и за него.

Важно за критичното мислене е тийнът да се научи да бъде честен със себе си

Не да вземе решение, което е лесно и му харесва, а да прецени какви биха били последствията. Като разглежда проблема от различни страни, мисли многопланово, предвижда резултата и за себе си, и за други хора, вероятността да намери успешното решение е много по-голяма.

В момента, в който ви хрумне, че можете да улесните тийна в нещо, си припомнете, че няма как да сте непрекъснато до него. Животът навън непрекъснато изисква да прави избор. За да не греши често, трябва да е в състояние да мисли критично и да предвижда последствията.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар