Бебешко акне: защо се появява и как се лекува

През зимата кожата на бебето е много податлива на обриви, които не са точно акне, заради сухия въздух вкъщи

Но, появата на такова бебешко акне съвсем не означава, че кожата е предразположена и то ще се появи задължително и през пубертета. Сухият въздух може да причини свръх активност на мастните и потните жлези, а секретът да запуши порите. Появяват се пъпки, често с гноен връх.

Т.нар. бебешко акне обаче е характерно и за други сезони в първия до третия месец. Имат го около 20% от децата, по-често момчетата. Пъпките са бели, понякога със зачервяване около тях, обикновено по бузите, челото, брадичката, носа, понякога по шията.

Дължат се на хормоните от майчината кърма, които в следродилния период все още не са нормализирали нивата си. Те провокират мастните жлези на бебето да секретират повече себум, а той запушва порите.

Състоянието, което лекарите наричат бебешко акне, се смята за нормално и не изисква лекарска намеса. За да сте сигурни обаче, че не става дума за алергична реакция или екзема, посъветвайте се с педиатър. Той ще ви каже каква козметика да използвате при къпане на бебето и след това, за да не влошите пъпките.

Ако след третия месец не изчезнат, непременно се консултирайте с лекар – понякога и бебешкото акне е в по-тежка форма.

Появата на бебешко акне не изисква по-радикални грижи и повече внимание

Невъзможно е да се изстиска акнето, в противен случай съществува риск от увреждане на горните слоеве на кожата, инфекция и белези по-късно.

Ако се съмнявате в причините за акне, не забравяйте да посетите специалист за правилна диагноза. За да подобрите състоянието на детето, може да правите следните неща:

– измиване с преварена вода три пъти на ден;
– къпане на бебето в много слаб разтвор на калиев перманганат;
– къпане на детето в слаб разтвор на сода бикарбонат;
– избърсване лицето на бебето с отвара от лайка;
– компетентна грижа за деликатната кожа на бебето.

В никакъв случай не използвайте фукорцин, силен разтвор на калиев перманганат и други силни мазила за лечение. Отказвайте лосиони с алкохол, тъй като всички тези съединения ще повлияят неблагоприятно на бебето. Струва си да забравите за мазни масла, мехлеми, прахчета, тинктура от невен, хормонални мехлеми, млечнокисели бактерии, адсорбенти (например смекта), антибиотици и антихистамини. И, както вече споменахме, не можете да изстисквате пъпки от всякакъв вид при деца.

Източник:

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар