Доказано: сънят лекува и възстановява

Почивката и сънят са изключително необходими на болните


С помощта на сънят организма пренастройва имунната система. Това дава сили на организма да се пребори с инфекцията.

Ползите от сънят за болните установиха германски учени от университета в Тюбинген. Новото в този съвет е, че той е доказан с изследвания, които разкриват какво се случва в организма.

Сънят повишава ефективността на работа на Т-клетките и реакциите им спрямо различни болестотворни фактори, обясняват немските учени. Организмът изработва 2 типа сигнали, които ръководят активността на Т-клетките и осигуряват имунната защита. Част от тях стимулират имунитета, а друга част го потискат.

Немските изследователи са проучили коя част именно блокира активността на имунитета на болните.

Така са установили, че при тези хора, които през деня си почиват и спят, имунитетът се пренастройва и неговата активност значително се повишава.

Освен това сънят помага на имунната система да запомни ключовите характеристики на микробите, за да може да ги разпознае и да ги атакува, ако в бъдеще попаднат в организма.

Паметта и имунната система функционират по сходен начин – като обработват информация, пояснява Ян Борн, един от авторите на изследването. Данните се кодират, докато човек спи, за да не се пречи в обработването на спешната информация, когато е буден. Имунната система трупа спомени, като събира фрагменти от бактерии и вируси, за да създаде Т-клетките.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар