От коя музика има най-голяма полза за здравето?

За ползата от музиката за организма е известно отдавна

Лекарите в Древна Гърция лекували своите пациенти с помощта на звуците на духови инструменти, а философът Демокрит говорел за ползата от флейтата.

Шотландският учен Максуел успешно използвал музиката при лечението на такива заболявания като епилепсия, паралич, импотентност и различни видове простуди.

Какви мелодии са полезни за организма?

Музиката буквално променя мозъка. Неврологични изследователи са открили, че слушането на музика предизвиква освобождаването на няколко неврохимикали, които играят роля в мозъчната функция и психичното здраве:

– допамин, химикал, свързан с центровете за удоволствие и „награда“;
– хормони на стреса като кортизол
серотонин и други хормони, свързани с имунитета;
– окситоцин, химикал, който насърчава способността за свързване с другите.

Има много доказателства, че слушането на музика може да ви помогне да се успокоите в ситуации, в които може да се чувствате тревожни.

Проучвания са показали, че хората в рехабилитация след инсулт са по-спокойни, след като са слушали музика в продължение на час.

Освен това, слушането на музика, особено класическа, в съчетание с джаз, има положителен ефект върху симптомите на депресия, особено когато има няколко сесии за слушане, провеждани от сертифицирани от борда музикални терапевти.

Музиката може да помогне за здравето на сърцето

Музиката може да ви накара да искате да се движите – а ползите от танците са добре документирани. Учените също казват, че слушането на музика променя скоростта на дишане, сърдечната честота и кръвното налягане в зависимост от интензивността и темпото на музиката.

Изследователите смятат, че на първо място положително влияние оказва любимата музика. По време на експеримент се оказало, че при избор на любими мелодии се подобрява състоянието на съдовете и се усилва циркулацията на кръвта с 25 %. А неприятната музика, обратно., способства за свиването на съдовете с 6%.

Учените констатирали и факта, че най-полезната музика е класическата и народният фолклор. Рокмузиката оказва отрицателно въздействие върху организма. Сред композиторите-класици трябва да се избират произведения на Моцарт, Вивалди, Втори концерт за пиано от Бетовен, „Лунна светлина” на Дебюси, Симфония №2 на Рахманинов. Особено полезно е да се слуша музика преди сън.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар