Най-добрите рецепти за косопад и безжизнена коса

Надали цялата зима ще е топла. Минусовите температури са неизбежни, а те са сериозно изпитание за косата

Най-големият проблем е комбинацията със сухия въздух в отопляваните помещения. Като се добави традиционният недостиг на витамини и минерали в този период на годината, косата има нужда от помощ. Спазвате ли основите правила в грижата за нея, ще посрещнете пролетта с красива прическа.

1. Приемайте допълнително витамини, не разчитайте само на храната. Учените отдавна алармират, че съвременните храни съдържат в пъти по-малко полезни вещества. Взимайте или поливитаминни комплекси, или специалните препарати за под държане на здрава коса. През зимата тя се нуждае от полиненаситени мастни киселини омега 3, протеини, калций, цинк. Старайте се да ядете повече пресни сезонни плодове и зеленчуци, морска риба, млечно-кисели продукти.

2. Подобрете кръвоснабдяването. Под влияние на ниските температури съдовете се свиват. Кожата на тавата не получава нужните й вещества, които се доставят от кръвта и лимфата. От този дефицит корените на косата отслабват. Това води до засилен косопад и забавен растеж. Косъмът изтънява, става трошлив, нарушава се структурата му.

За да предотвратите това, редовно масажирайте главата. Използвайте растителни масла, за да подхраните допълнително скалпа. Загрейте маслото на водна баня (зехтин, репейно, бадемово), топнете пръсти в него и масажирайте със среден натиск. Процедурата продължава поне 10 минути. После затоплете с шапка за баня и кърпа. След 30 минути измийте косата. Изплакнете с подкиселена вода.

3. Овлажнявайте косата и кожата. Започнете с хидратиране отвътре, като пиете редовно и достатъчно вода. Овлажнителите за въздух помагат и на косата. Ако , нямате уред, поставете на парното купа с вода, която да се изпарява. Проветрявайте редовно.

Използвайте хидратиращи шампоани и балсами. Маските овлажняват най-добре. За всеки тип коса е подходяща маската от 1 с.л. мед ] и 1 с.л. зехтин. Загрейте ги на водна баня и добавете 2 с.л. кисело мляко. Втрийте първо в корените, после разнесете по цялата дължина. Затоплете. След 30-45 минути измийте с топла вода и хидратиращ шампоан.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар