За или против страшните играчки за деца?

Страшните играчки и оръжията могат да влияят върху нравственото възпитание и да помагат на детето да се освобождава от отрицателни емоции


Но родителите също трябва да помагат на детето да ги разбира и внимателно да наблюдават играта с тях.

За малките момичета и момчета винаги е по-лесно да разберат разликата между добро и зло с нагледни примери, обясняват психолозите. Но между Баба Яга и мутантът има разлика.

В традиционните приказки доброто винаги побеждава злото. Всеки отрицателен герой може да бъде надхитрен със смелост и находчивост. Краят е предсказуем, следователно детето може да не се страхува от вълка или змея. Когато сте му чели приказката или е гледало анимационното филмче, то дава на играчките познатите роли.

Със съвременните истории и герои – фантастични животни, чудовища,вампири, трансформъри, киборги, странни кукли, нещата често са твърде сложни за разбиране от малкото дете. За разлика от класическите добри и лоши персонажи, те може и да не проявяват никакви качества на характера.

В много от анимационните филми героите изглеждат еднакво странно и принадлежността към добрите или лошите се определя от сюжета. Ако детето е малко, за да го разбере, може да се размие разликата между добро и зло в представите му или да се създаде убеждението, че единственият начин за победа е силата на юмруците и на оръжията.

Изводът на психолозите е, че не бива да купувате на детето страшна играчка, без да сте му обяснили историята в контекста на доброто и злото

Естествено, за всеки подобен герой трябва да се съобразите с особеностите на възрастта.

До 3 години детето е съвсем начинаещо в опознаването на околния свят. То може да се плаши от лошо чудовище, дори да знае приказка, че има добър герой, който го побеждава. По-добре да не му купувате не само страшни играчки, но и други, които издават силни звуци. На тази възраст детето не се е научило да се справя с впечатленията си и всичко може да предизвика у него тревога и страх.

Между 3 и 6 години детето вече добре разбира историите, различава положителни и отрицателни герои. С въображение разиграва сюжети от чути приказки и гледани филми. На тази възраст се формират понятията за добро и зло, следователно то има нужда от съответните играчки.

Когато ги купувате, избирайте персонажи, които във филмите и приказките представят цялостен образ със собствен характер и поведение, съветват психолозите. И непременно ги обяснете. Така детето ще може да дава съответната роля на героя и в собствената си игра.

Непременно наблюдавайте и как взаимодейства с тях

Ако нещо не е разбрано правилно, внимателно до-обяснете.

В играта детето вече вкарва не само познати сюжети, но и собствени преживени емоции. Точно по отношението му към страшните герои може да забележите промени във вътрешното състояние, да му помогнете да преодолее негативни чувства, страхове, обиди.

Около 6-годишна възраст детето притежава развити памет, въображение и внимание. Игрите се превръщат в собствени измислени истории, в които му е интересно взаимодействието между персонажите. Страшните играчки на тази възраст не са опасни, защото то ги разбира, може да им приписва определени качества на характера, да проектира върху тях собствени преживявания и емоции.

Обикновено по това време децата започват силно да се увличат от трансформъри, киборги, странни кукли и едва ли ще минете без тях. Направете така, че да не преобладават в стаята му и да не играе само с тях.

Наблюдавайте играта да не се превръща в груба борба, война и убийства

Опитайте да предложите и по-безобидни сюжети, в които страшните играчки влизат в други роли – на болни например, на нуждаещи се от грижа.

Според психолозите родителите трябва да бъдат нащрек, ако детето категорично предпочита страшни играчки – това може да е знак за вътрешен конфликт, натрупана агресия, обида, злоба към някаква ситуация или човек. Гледайте как играе със страшната играчка. Може просто да му харесва нейния външен вид, но да си играе с нея, без да я натоварва с отрицателни качества. Родителите би трябвало да се разтревожат, ако играта е с явно агресивен характер, ако детето постоянно разиграва конфликти и акцентира върху отрицателните качества на играчката.

Много родители се страхуват да не стимулират момчетата към агресия и избягват да купуват играчки като пистолети, пушки, саби и мечове.

Детето няма да стане агресивно, ако нормите, принципите и отношенията в семейството са наред, ако възпитанието е правилно. Но може да има пропуснати ползи.

В битките се формират качества – целеустременост, желание за победа, увереност в себе си. Родителите, които забраняват на децата си да играят по този начин, не им позволяват да изразят емоциите си, да се почувстват силни и успешни.

Разбира се, и тези игри трябва да бъдат наблюдавани внимателно, за да могат родителите да обясняват къде минават границите на желанието за победа, на агресията, на доброто и злото.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар