Харчи като луд: как да живеете с разточителен мъж

Той е като герой от реклама за бързи кредити


Готов е да похарчи всичките семейни пари, че и заем да вземе. И не защото трябва да оцелее, а за удоволствия.

Любимият ви е от мъжете , които обичат не да трупат, а да използват парите като средство за по-щастлив живот. Това си е философия.

Но ако към края на месеца редовно се налага да броите стотинките, че и заеми да взимате, нормално е да се тревожите. Също и ако един лев не можете да спестите – всичко се случва, добре е семейството да има резерви. Може би и здравият ви разум се бунтува, ако хилядарките хвърчат така, сякаш плащате и за въздуха при всяко вдишване.

Със скъперник трудно се живее, но и с разточителен мъж хич не е лесно

Стиснатия някак ще го убедите да купите необходимите неща, за щедрия трябва специална стратегия. Не си въобразявайте, че можете да го превъзпитате, просто създайте правила и навици за управление на бюджета.

Помислете защо мъжът ви е такъв. От това много зависи как да действате

Безмерното харчене може да е компенсаторен механизъм – любимият постоянно се чувства потиснат от нещо или от някого и избива комплекси чрез удоволствието да пръска пари. Това обаче се среща по-често при жените от-колкото при мъжете.

Възможно е разточителността да е израз на самоувереността му. Убеден е в професионалния си успех, сигурен е, че винаги може да изкара пари. Защо да се стискате.

Понякога мъжът така е възпитан. Родителите му никога не са мислили особено задълбочено за утре и не са спестявали пари. Казвали са „Веднъж се живее“ и това разбиране дълбоко се е вкоренило у любимия ви.

Нищо чудно събитие в живота на родителите му или в собствения му живот да го е накарало да осъзнае, че материалните придобивки имат смисъл само ако правят по-хубаво всекидневието тук и сега. Че по-добре да си купите кола втора употреба и с нея да ходите на екскурзии през почивните дни, отколкото да висите вкъщи, докато спестите за нова.

Някои мъже са си луксозни по характер

Любимият ви е готов е да се глезите половината месец, а другата половина да я карате скромно, ако се налага. Не му харесва да живеете умерено през цялото време, защото това му създава усещане за устойчива мизерия.

По принцип е хубава философия, че човек работи, за да изкарва пари и да живее с тях, а не живее, за да изкарва пари, без да си доставя удоволствия с тях. Но наистина не е твърде далновидно, ако доходите не ви стигат, за да избутате месеца, не успявате да заделите резерв за спешни случаи или да си позволите разход, който изисква известни натрупвания. Не защото печелите малко, а защото мъжът ви харчи с щедра ръка.

Смислено, според собствените му критерии

Приемете мисълта, че такъв мъж няма да промените, в каквото и да се корени неговата разточителност. Той е убеден, че „катафалката няма ремарке “ и винаги ще купува за вечеря сьомга вместо скумрия, докато има пари. После ще купува боб, докато дойде следващата заплата. Следователно изходът е да не го оставяте той да пазарува, нито да управлява семейния бюджет.

Като си го знаете какъв е, много повече ядове ще си създадете да му поверите касата, а после с гневен тон да питате „Къде са парите“. Бъдете сигурни, че може да ви обясни къде са. Нито ги е дал по жени, нито ги е изпил с приятели. Похарчил ги е напълно смислено според собствените си критерии.

Следователно трябва да установите контрол върху семейните финанси, но така, че самочувствието на главата на семейството да не пострада.

Не е много секси да се
държите като счетоводителка, но с разточителния мъж се налага.

Вашите хитри трикове

Най-добре е да се договорите, че имате общ бюджет. Като знаете какви са ви месечните доходи, сядате заедно и правите план на разходите. Това е убийствено скучно за щедрия ви мъж, затова по-точно вие правите план и му го давате за съгласуване.

Ако парите ви едва стигат, за да покриете всички разноски, в никакъв случай не го оставяйте да пазарува сам. Щом смятате, че няма да издържи и с вас, докато се оглеждате в магазина за най-изгодните стоки, преценете си времето и нека само дойде на изхода, за да вземе торбите с покупки.

Оставете го обаче той да внася парите за едно от най-големите пера в домакинството – за ток, вода, парно и т.н. Така ще усеща тежестта на тези разходи на практика, а не на теория само мервайки мимоходом сумите, записани в уведомленията за сметките.

Звучи ужасно демоде и хич не е удобно, но опитайте да убедите любимия да има пари в брой, вместо да използва дебитни и кредитни карти. Психологически трик – като брои банкноти на касата, той вижда как парите си отиват. Иначе не се усеща колко е похарчил.

Разточителният мъж може да бъде овладяван и като умно използвате любовта му харчене

Договорите цел, за която спестявате, и той ще се съобразява с нея, ако съумеете да я представите атрактивно. Убедете го, че за известно време ще се“ стиснете“, но после ще си позволите нещо разкошно. Не прекалявайте обаче – разточителният мъж ще се изнерви от дълги и строги рестрикции. Действайте на принципа “ С малки суми, но редовно“. Т.е. набелязвайте средносрочни цели и оставяйте между тях периоди, свободни от ограничения.

Покрай тези секси цели пробутвайте скучните – например резерва за спешни случаи или за смяна на хладилника.

Не забравяйте – на разточителния мъж непременно му е нужен фонд“ И аз съм човек“

Отношенията ви ще катастрофират, ако настоявате да му прибирате всичките пари в семейния бюджет. Той ще се изживява като роб при положение, че не може да си позволи поне малко щедро харчене.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар