Ако шефът е обсебен от точността, по-добре напуснете

Понеделник, 9,05 часа. Или петък, 17,55 часа. Шефът изгрява в офиса, където в този момент подчинените му трябва прилежно да се трудят


Оглежда се внимателно и небрежно пита „Филипова къде е?“. Колегите смотолевят нещо от сорта на „Всеки момент ще дойде“ или „Преди секунди си тръгна“. Запитан може ли някой друг да му помогне вместо липсващата Филипова, началникът отговаря „А-а, не, точно тя ми трябваше“.

Колективът си знае, че ако я нямаше Петрова, точно тя щеше да е нужна на боса. Това си му е навик – минути след началото на работния ден или минути преди края му да мине да провери наличния състав. Той е шеф „хронометър“, цепи секундата на две.

Човекът е от онези, които вярват, че щом има присъствено време, то трябва да се спазва желязно

Изглежда дребнаво, но си е педант и следва правилата. Ще се наложи или да ги следвате и вие, или да му кажете „Не“ и да се договорите за по-гъвкаво работно време, щом това не пречи да си изпълнявате задълженията.

Гъвкаво работно време има в много компании, не е нещо невиждано и нечувано.

По-важното е да прецените какъв е шефът ви. Щом е тип „хронометър“, най-вероятно и смята, че колкото повече работите, толкова повече произвеждате. Значи ще реши, че с т.нар. „гъвкавост“ искате да се размотавате. Колко и способни да сте, колкото и успехи да сте постигнали, може би е по-добре да не опитвате да променяте правилата, а да пристигате и да си тръгвате в определения час.

Точността по принцип е качество, което се цени в деловите отношения

Никой мениджър не обича служителите да закъсняват за работа. При шеф педант обаче е абсолютно сигурно, че той прави от точността доста всеобхватни изводи за вас
като личност и професионалист.

Смята закъсненията за признак, че ви липсват умения да си организирате времето и че не преливате от ентусиазъм да работите. Но с шеф „хронометър“ има и друг проблем. Как например да го убедите, че ако в работно време не ви намери на бюрото, това не означава, че бягате от задълженията си. Напротив, искате по-добре да ги изпълните, след като излезете да си почините 15 минути.

Според вас продуктивност значи не да работите много, а ефективно

Може да му разкажете за научните изследвания, че една – обикновено обедна – почивка на ден не е достатъчна. Редовните кратки паузи повишават производителността. Затова, ако тъкмо тя е приоритет за мениджъра, не бива да дебне подчинените си с хронометър, а да определи какви крайни резултати изисква и да ги остави сами да решават как да разпределят часовете в офиса.

„Въпросът не е колко почивки на ден имат право да правят служителите, а колко време могат да се концентрират, преди да си вземат почивка“, посочва Боб Позен, автор на книгата „Екстремна продуктивност“.

Причините за това са в личностните особености

Различните хора са максимално ефективни в различни часове на деня. Продължителността на способността за висока концентрация също е индивидуална.

„Повечето хора, след като работят час и половина и после си починат 15 минути, помагат на мозъка да консолидира информацията и да я запази по-добре“, обяснява Боб Позен данните от експериментите си.

Според друго проучване, направено със софтуер за проследяване на времето и производителността, най-ефективни са 52 минути работа и после 17 минути почивка.

„Най-добре ще ви освежи излизане от офиса да се поразтъпчете на чист въздух. Но ако не можете да се разхождате навън, пийте кафе и поговорете с приятни колеги“, препоръчва Тара Суорт, невролог и треньор по лидерство.

Началникът „хронометър“ може би няма да разбере научно обоснованите ви мотиви да си вземате малка почивка на всеки час – час и половина работа. Е, тогава се налага да се спасявате с мимикрия.

За мимикрия сте учили по биология в училище

Това е онази способност на животните да се променят, за да се слеят с околната среда и да не ги забележат враговете. Та и вие така.

Останете си на бюрото, но превключете

Заемете се с нещо, което е различно от основната ви работа и ви носи допълнителна енергия, съветва Лора Вандеркам, експерт по управление на времето. Например свършете приятна служебна задача – обадете се на колега или партньор, когото харесвате, прочетете интересен документ, който не изисква голяма концентрация, прегледайте си пощата Превключването ще позволи после отново да се съсредоточите.

Шефът ви е „хронометър“, но вие имате отговорност първо пред себе си. А тя е да си правите междучасия според индивидуалните си способности за продуктивност, така че максимално добре да си изпълнявате задълженията. От това зависи кариерата ви. И колкото по-добре се организирате, толкова по-голяма е вероятността да се измъкнете от този шеф и да отидете да работите с някого, за когото има по-съществени показатели за качествата на служителите от цепенето на секундата работно време.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар