Палачинките – най-старият хляб в Европа

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Ставайте, палачинките са готови!

Така майките примамват децата си от хилядолетия. Правили са го още елинките и римлянките.

Това си е най-старият вид хляб. Палачинки се приготвяли преди около 12 000 години – от смлени зърна и ядки, смесени е вода или мляко. Печели ги върху горещи камъни. При древните гърци се споменават в поеми от 5-и век преди Христа. Римляните ги наричали Alita Dolcia. В кулинарната книга на Марк Гавий Апиций от 1-и век има рецепта за палачинки от яйца, мляко, брашно и вода, изпържени и сервирани е мед и черен пипер.

В по-ново време за първи път рецепта е включена в английска готварска книга през 1439 г. Палачинки фигурират в две от комедиите на Шекспир – „Добрият край оправя всичко“ и „Както ви харесва“. В родината му има дори ден на палачинката – 47 дни преди Великден. Тогава домакините употребяват, колкото яйца и мляко са им останали, преди началото на Великите пости. Според традиционната рецепта обогатяват сместа с бира. В проучване през 2016 г. над 50% от британците се вълнували повече от Деня на палачинката отколкото от празника на влюбените Свети Валентин, който тогава се падал ден по-късно.

Английските заселници занесли в САЩ разнообразни палачинкови рецепти

Те се наложили в кулинарната култура и се превърнали в индустрия. Има вериги е по над 1000 заведения, специализирани в предлагането само на палачинки. Обикновено са с бакпулвер или сода бикарбонат и се сервират с кленов сироп. Затова са по-дебели, а за да се изпекат добре – и по-малки.

Днес за палачинка се смята всичко, забъркано с брашно, яйца и мляко (или друга течност), а после изпечено на тиган от двете страни. През последната операция минава вододелът между аматьори и професионалисти. Не е дадено на всекиго да може да подхвърля и обръща палачинка във въздуха. После гарнитурата зависи от вкуса на онзи, които ще яде – може да е и солена, и сладка.

Френската crepe suzette се поднася фламбирана с коняк

Твърди се, че е създадена през 1895 г. в Монте Карло. Там в ресторант Cafe de Paris обядвал уелският принц и бъдещ английски крал Едуард VII. 15-годишният сервитьор Анри Шарпантие трябвало да поднесе палачинки на масата и да ги залее с няколко вида ликьор. Внезапно алкохолът пламнал. Фламбираните палачинки имали друг вкус, но харесали на принца. Той ги кръстил на една от сътрапезничките – госпожица Сюзет.

В Холандия палачинките са храна за вечеря

В Швеция можете да си поръчате палачинка, в която се слага и свинска кръв.

Руските блини традиционно са приготвени с елдено брашно, тънки и хрупкави. Поднасят се е хайвер и сметана или сгънати с пълнеж от крема сирене или конфитюр.

България също има свой принос към разнообразието от палачинки

Едни са с тесто като боза и без набухвател, плътни и жилави. В родопските катми се слага мая, те стават по-дебели и меки. В бида се слага сода. После между питките веднага след печенето се реди натрошено сирене. Така се затопля и разтича.

Класическата палачинка е от брашно, мляко (или вода и мляко по равно) и яйца

Сместа трябва да е с гъстотата на боза. За да се изкарат въздушните мехурчета от тестото, то се прецежда през ситно сито. Ако останат, палачинката става на дупчици и плънката тече.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар