10 умения, които детето да усвои до 10 години

Специалистите формулират 10 качества, които родителите могат да формират у детето през първите 10 години

Така го подготвят за щастлив и успешен живот

Да не се плаши от грешки

Те дават опит. Неприятни са, но не са срамни.

Да приема критика

Не е задължително всички да харесват това, което детето е направило. То не бива да се обижда, а да пита например „Защо не ти харесва моята рисунка“. Ако запитаният успее да обясни своята гледна точка, детето може да анализира думите му и вероятно да извлече полза. Но има и необективна критика. Тя обикновено е основана на отрицателните чувства на критикуващия. Не трябва да й обръща внимание.

Да казва „не“

Не е възможно винаги да прави това, за което друг го моли. Важно е да прецени и своите интереси. Дори най-добрият човек не може да е добър за всички. Да не прави нищо само заради одобрението на приятели. Обяснете, че като следва идеи, които не му харесват, не печели уважение.

Да не позволява да го обиждат

Трябва да реагира, да покаже на онзи, който го обижда, че не одобрява поведението му. Но не бива да отговаря с обиди или друг вид агресивно поведение. Научете го как да постъпва в различни ситуации – примерно с чувство за хумор, с хаплива реплика, с по-директно порицание за липсата на възпитание у онзи, който го обижда, и т.н.

Да аргументира своето мнение

Важно е детето да знае, че има право на гледна точка, че тя е ценна и нужна, че трябва да я защитава. Едновременно му показвайте и умението да се откаже от мнението си, когато разбере, че е неправилно.

Да не се стеснява да пита

Не е срамно да задава въпроси, когато не знае или не разбира. Срамно е да не ги зададе и после да се провали или изложи заради незнанието си.

Да се научи да превключва

Зациклянето в трудно занимание или в отрицателни емоции не е продуктивно. Като спре и се разтовари, след това ще има успех в заниманието или драматичната случка ще му се стори по-малко драматична.

Да планира времето си

Колкото по-рано започнете да го учите на това умение, толкова по-добре.

Да уважава хората

Всички са равни, към всички трябва да подхожда с добри чувства и да се отнася така, както иска да се отнасят към него.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар