Отслабване без диета и със сладко – може!

В кафенето, в магазина, на улицата – отвсякъде ви съблазняват сладки изкушения

Да им устоите е невъзможно. Има решение – да се научите да избирате правилните сладости и да ги ядете правилно.

Защо толкова обичате сладко? Захарта е в групата на простите въглехидрати. Попаднала в храносмилателната система, тя бързо повишават нивото на кръвната захар – чувствате ситост и прилив на енергия. Но много скоро идва гладът, защото кръвната захар също толкова бързо спада. Отново изяждате нещо сладко и получавате нов заряд от енергия. А организмът привиква към простите въглехидрати и предпочита точно тях.

Практически всички традиционни десерти са приготвени от бяла захар, която не носи никаква полза за организма.

Съвет 1: Винаги контролирайте колко сладкиши изяждате

С тях много лесно ще превишите дневната норма от калории. Преяждането се случва незабележимо. В 100 г бяла захар се съдържат 99,8% въглехидрати, следователно няма нито белтъчини, нито мазнини. Тя носи цели 380 калории. Като изпиете 3 чашки кафе с 3 лъжички захар, ще получите допълнително 300 калории. А това е пълноценната вечеря на възрастен човек. Като добавите невинна бисквитка и парченце шоколад, след месец не можете да влезете в дънките си.

Съвет 2: Избягвайте продукти със скрита захар

Тя се крие на неподозирани места. Има я в бързоразтворимите каши и в мюслито, в киселото мляко, в соковете, в сосовете, в замразените продукти, в месните полуфабрикати. В кетчупа например има повече захар отколкото в плодовия сок. Ако не ви се вярва, проучете етикетите на тези продукти. Колкото е по в началото на списъка захарта, толкова е повече в продукта. Например в 250 мл газирана напитка може да има до 6-8 ч.л. захар.

Съвет 3: Постарайте се постепенно въобще да се откажете от бялата захар

Организмът ви е така устроен, че имате нужда от въглехидрати, но не и от бяла захар

Може да ви се струва невъзможно, но ще преборите зависимостта си само за 2-3 седмици. Постепенно намалявайте сладкишите, но не си поставяйте забрани . С времето ще се изненадате как въобще не посягате към сладкишите. Задължително включвайте в менюто си продукти, богати на сложни въглехидрати. Ако често изпитвате глад за сладко, значи са малко. Те поддържат постоянно нивото на кръвната захар, не позволяват резки скокове, не изпитвате нужда да похапнете нещо сладко извън режима.

Сложните въглехидрати трябва да са около 50% от дневното ви меню

Включвайте ги в първата половина на деня, това се отнася и за плодовете. В закуската ви задължително трябва да има полезни каши, хляб, овесени ядки. Оставете белтъчините и фибрите за вечерята – месо, риба, зеленчуци.

Избирайте правилните сладости

• Заменете захарта с мед. Той е богат на минерални вещества, органични киселини, витамини. Дава ви достатъчно енергия и укрепва имунитета. Като съчетаете мед и ядки, ще получите вкусен и полезен десерт. Но не трябва да прекалявате, особено ако искате да отслабнете. Позволени са ви 100 г на ден, и то ако сте се отказали от захарта напълно.

• Започнете да използвате кафява тръстикова захар. Тя има приятен карамелен вкус и е много подходяща за домашни сладкиши. При равни количества с бялата е ценен източник на магнезий, желязо, фосфор и калций. А това са все вещества, които играят важна роля в метаболитните процеси.

• Към полезните сладости спадат и продукти, които са на основата на пектин – желета и мармалади, но само домашно приготвени или от сигурен производител. Пектините са разтворими фибри с понижена калоричност.

• Сушени и пресни плодове може да ядете както самостоятелно, така и да ги добавяте в десерти и коктейли. Достатъчно е да ги пасирате, да ги сипете в млякото, да сложите желатин и десертът е готов. Той напълно ще утоли глада ви за сладко.

• Избирайте шоколад с максимално високо съдържание на какао. Той по-добре се усвоява от организма и дава повече ситост от млечния. Около 24 г черен шоколад на ден няма да навредят на фигурата ви.

• Като заместител на захарта може да използвате и фруктозата. Тя има същата калоричност, но подслажда 1,5-1,7 пъти повече.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар