Помогнете на детето да победи стреса с игри

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Като проигравате стресовите ситуации, помагате на детето да контролира емоциите си, казват специалистите


Те посочват игри, които служат за развитие на емоциите. Не е нужно да траят дълго, и 2 минути с мама или татко стигат.

Гоненица и криеница

Хлапетата до 3 години обичат да тичат и да знаят, че винаги ще ги хванете. Уловете бягащото дете и му дайте шанс пак да избяга. В гоненицата и криеницата се проиграва евентуална раздяла.

Кажете на сина или дъщеря си: „Ще се скрия зад дивана. Когато ти домъчнее, викни най-смешната дума и аз ще се появя“. Още преди да се скриете напълно, се покажете, викайки „Носорог“ или друга дума, която ще го разсмее. Прегърнете го и кажете: „Толкова се затъжих, че не издържах. Хайде пак!“. Преувеличавайте собствения си страх от раздялата, за да разсмеете детето, и всеки път увеличавайте времето на отсъствието си.

Подобни игри помагат на детето да победи със смях своя страх и то става по-смело

Идва чудовището. Това е вариант на гоненица с елемент на страх и доминиране. Бавно следвайте детето, като се поклащате, ръмжите и мърморите, че ей сега ще го хванете и ще му дадете да се разбере. Плашете го дотолкова, че да се смее. Позволете му да надхитри тромавото чудовище.

Търсене

Детето хленчи, за да изрази своята безпомощност. Ако се правите, че не чувате или казвате, че ще го чуете, ако говори „като голямо дете“, само поощрявате хленченето. Поощрявате го и ако му дадете онова, което иска.

Предложете игра – да намерите неговия истински глас: „Ей, къде изчезна твоят истински глас? Току-що беше тука. Толкова обичам да го чувам. Дай да го намерим, може да е под леглото, или в коша с играчките. Ти го намери! Ето го твоя истински глас. Сега кажи какво искаш с истински глас“.

За да помогнете на дете, което преживява труден период, например тръгва на училище, или е имало конфликт на детската площадка, или е болно, проиграйте ситуацията. Използването на плюшени играчки я прави не толкова реална и плашеща, но често детето предпочита да играе ролите само, без кукли. Давайте му ролята на по-силния, ако в реалната ситуация се чувства безпомощно и унизено.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар