Ето какво трябва да направите, ако той ви тормози с патологична ревност

Категоричният съвет на специалистите е още в началото на връзката да внимавате дали любимият не показва признаци на патологична ревност


Ако постоянно си измисля поводи за раздразнение, че някой ви обърнал внимание, ако ви подозира и обвинява, че му изневерявате, като вие проявявате внимание към някого, не бива да се примирявате. Колкото и да обичате този мъж, по-добре да бягате. Вероятността да се промени, защото постепенно ще се почувства сигурен във вас, е много малка. И причината е, че той не е сигурен в себе си. Затова никога няма да ви има доверие.

Когато въпреки тормоза жената приема да остане заради обичта си към мъжа, всъщност задълбочава проблема му

Той развива все по-силно собственическо чувство. В един момент тя не издържа повече и решава да го напусне. За него това е провал, който не бива да допусне не защото я обича и не може да живее без нея. А защото някой друг може да я притежава. По тази причина патологичният ревнивец решава, че по-добре да я убие, обясняват психолозите. На него и през ум не му минава, че щом обича тази жена, трябва да я пусне, за да живее спокойна и щастлива сама или с някой друг. А това е безспорно доказателство, че не става дума за никаква любов.

Признаците за патологична ревност в началото на връзката може да са много подвеждащи

Например повечето жени се радват, когато мъжът реши да ги запознае със семейството си. Но на твърде ранен етап това и настояването му много да се сближите може да означава, че иска да ви ангажира да контактувате главно с неговите роднини. Ако не ви представя и на приятелите си, това е сигнал, че е ревнив.

Още по-внимателни трябва да сте, щом се мъчи да ви откъсне от вашата компания и от вашите близки. Ограничаването на любимата е една от най-големите цели на патологичния ревнивец. Това не е, защото иска да намали поводите си за ревност. Това е, за да няма тя на кого да се оплаче от тормоза му.

Той обича и да манипулира

По най-различни начини. Може да се жалва, че не иска да остане сам и така да прикрива истинската причина да не ви позволява да се видите с приятелките си. Може да се представя в ролята на жертва, като твърди, че се обличате предизвикателно, мъжете ви заглеждат и да настоява да слагате само скромни тоалети. Може да ви разказва колко е страдал, когато ви е ревнувал от вниманието на съсед или колега, докато ви накара да го съжалите и дори да се почувствате виновни.

Не е добър знак да забележите, че вашият партньор наднича да види кой ви звъни по телефона, слуша какво говорите, през рамото ви чете есемесите или имейлите ви. Такъв човек даже ще си позволява да рови тайно в смартфона и в компютъра ви, ще следи какво правите в социалните мрежи, ще провери всичките ви приятели. Особено пък ако си позволи да ви прави забележки, че сте харесали снимка, публикувана от приятел, или че сте му честитили твърде ласкаво рождения ден, това не е силна привързаност, а болезнена ревност.

Постоянната подозрителност е ярка отличителна черта на патологичното поведение

Ако той се държи така, сякаш правите нещо зад гърба му, намеква за това или ви обвинява, сериозно трябва да се замислите заслужава ли си връзката с такъв тип. Нали не искате да сте с някой, който се съмнява във вас.

Възможно е да сте много влюбени и да не забелязвате, че сте с мъж, който дава признаци на патологичен ревнивец. Не пренебрегвайте обаче предупрежденията на семейството и приятелите си. Много често другите виждат по-добре. Щом са се решили да ви кажат мнението си, вероятно имат аргументи. Поне ги изслушайте.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар