Какво лекува облепихата?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Плодовете на облепихата (ракитник, морски зърнастец) съдържат десет пъти повече витамин С от цитрусовите


В маслото от растението пък се съдържат вит. Е и каротиноиди (провитамин А). Именно на тази тройка мощни антиоксиданти то дължи уникалната си способност да повишава имунитета и да забавя процеса на натрупване на свободни радикали в организма. Комбинацията от вит. С, Е и А обуславя и високите регенеративни качества на облепиховото масло.

Маслото е забележително и с това, че съдържа практически целия набор витамини от група В, които отговарят за пълноценното функциониране на нервната система. То може да се похвали и с наличието на доста редкия вит. К, влияещ на съсирването на кръвта и състоянието на клетъчните стени. Маслото е полезно и за липидния обмен, особено при повишен холестерин, тъй като е богато на полиненаситени мастни киселини – омега-3, омега-6.

Маслото от облепиха е общоукрепващо средство при авитаминози, нарушена обмяна на веществата, при повишена нужда на организма от антиоксидантна защита, за лечение на дерматологични заболявания. Доказано е положителното му въздействие при терапия на възпалителни и ерозивни гинекологични заболявания и хемороиди.

Маслото от облепиха е традиционен компонент в козметични препарати (кремове, маски) в грижата за обезводнена, суха, чувствителна и зряла кожа. За максимален ефект специалистите препоръчват да се включи и в менюто, тъй като кожните проблеми обикновено са свързани с дефицит на витамини и минерали в организма.

Внимание! Облепиховото масло има изразено жлъчегонно действие. При жлъчнокаменна болест, хронични заболявания на черния дроб или задстомашната жлеза (панкреаса) трябва да се използва внимателно. В големи количества може да предизвика диария. Не е изключена и вероятност от развитие алергия.

масло от облепиха

Чисто масло от облепиха

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар