Как за задържим храната свежа, ако хладилникът е спрял да работи

Колко време хладилникът поддържа температурата

„Без електричество вероятно е хладилникът да поддържа температурата си до четири часа, ако вратата бъде затворена“, казва Тамика Симс, директор на комуникациите за хранителни технологии в Международния съвет за информация за храните. Той казва, че храната в хладилника вероятно ще остане студена по-дълго, така че ако хладилникът е наполовина пълен, тогава може да издържи цял ден, а ако е добре напълнен, тогава и до 48 часа. Колкото повече храна има в хладилника, толкова по-добре задържа студа. Но не се изкушавайте да проверявате състоянието на храната си на всеки няколко минути, тъй като това ще ускори повишаването на температурата и ще развали храната.
Как да разпознаем кога храната се разваля

По време на прекъсване на захранването можете да поставите термометър в хладилника, за да определите дали храната е безопасна. „Нормалната температура в хладилника е около четири градуса по Целзий или по-ниска, докато фризерът трябва да бъде при температура нула градуса или по-ниска. „Ако вашият уред няма вграден термометър, можете да използвате термометър за храна и да проверите всяка храна поотделно, за да определите дали е безопасно да се яде.“ Някои храни, като мляко, млечни продукти и месо, могат бързо да наберат неприятна миризма или лош цвят, но не винаги можете да разчитате на външния вид на храната, за да прецените нейната безопасност.

Как да спасим храната от разваляне

Ако има възможност да няма електричество в продължение на няколко дни, купете сух лед и напълнете с него хладилника и фризера, за да съхранявате храната на безопасна температура. Дори през зимата храната не трябва да се оставя извън хладилника. Държавният департамент по здравеопазване в Ню Йорк предупреждава, че температурите, достатъчни за храна от хладилника, все още са твърде високи за храна от фризера. Освен това, въпреки че въздухът отвън изглежда студен, слънцето може да загрява храната до температура, която ще позволи на бактериите да растат.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар