Оставете го да си поплаче

Родителите знаят, че детската психика е много уязвима, и се стараят по всякакъв начин детето да не плаче


От страх да не се разстройва те не казват категорично: „Не ти разрешавам да пипаш телефона ми“, а се опитват да избегнат директната забрана, като отвличат вниманието му. Но точно такива ситуации им помагат да установят правила на поведение, дори с риск да провокират сълзи.

Задачата на родителите не е да принудят детето да забрави неприятностите, а да го научат да осъзнава своите емоции и да ги контролира. То трябва да знае, че е нормално да изпитва болка, обида, яд. Но и че е важно да изкара навън чувствата си – дори като си поплаче и говори за тях. Ако постоянно отвличате вниманието му, като не му разрешавате да преживее ситуациите, в които възникват негативните емоции, те ще се натрупват, ще направят детето раздразнително и неспокойно, предупреждават специалистите.

Ако плачът е предизвикан от болка или неприятна ситуация, го оставете да си поплаче

В едно с това го успокоявайте, че такива неща се случват. Ако поиска да го прегърнете, направете го. Предпочита ли да си поплаче само, оставете го. След малко седнете до него и спокойно му говорете. Като си изплаче болката си, то ще почувства облекчение.

Учете го да изразява емоциите си, като давате личен пример. Плашещо е да плачете пред детето, но си признайте, ако ви е тъжно и бързо се постарайте да се овладеете. Когато се стараете да криете преживяванията си, те все пак не остават незабелязани от детето. И понеже то не може да си обясни какво става с мама, се тревожи повече, отколкото ако си кажете, че сте разочаровани или ядосани от нещо.

С особено внимание се отнасяйте към сълзите на момчетата

Съществува стереотипът, че мъжете не плачат. Малките момчета се срамуват от сълзите, за-щото ги смятат за признак на слабост, а умението да криеш чувствата си – за признак на мъжество. Но плачът е защитна реакция на детския организъм срещу проблемите, начин за разтоварване. Ако не забранявате на сина си да изразява чувствата си чрез плач, това не означава, че той ще свикне да реве по всякакъв повод. С времето и с помощта на родителите си ще се научи по друг начин да реагира на огорченията и обидите.

Не предпазвайте детето от негативните емоции, съветват детските психолози, и припомнят, че емоционалното здраве зависи и от количеството неизплакани сълзи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар