Скандинавското ходене: какв ползи за здравето има?

Скандинавското ходене става все по-популярно и като щадящ фитнес, подходящ за всяка възраст


Ползата му се дължи на многофункционалната двигателна активност, защото работи 90% от тялото. Това е почти два пъти повече, отколкото при плуването.

С него укрепвате сърдечно-съдовата система и ставите, изправяте Стойката, ускорявате обмяната на веществата. Отиват си и излишните килограми.

Преди да се запалите по този вид ходене, трябва да се подготвите. Нужни са особени щеки с накрайници в двете страни. От долната страна са изострени, а в горната имат ръкохватки. Височината им е специална и трябва да се изчисли предварително. Ръста си в сантиметри умножете по 0,68 и ще получите размера на щеките. Трябва да стигат малко по-ниско от гърдите ви. Така натоварването на сърцето ще е най-щадящо и комфортно. Закрепването към ръцете също трябва да ви е удобно, така че ги изпробвайте предварително дали не се изхлузват от китките.

Екипировката за скандинавското ходене също е важна

Тъй като ще ходите много, обувките трябва да са меки и удобни, дишащи и с подходяща анатомична стелка Дрехите не трябва да ви притесняват, добре е да са от естествен материал и да попиват потта.

За първата тренировка изберете сравнително равна местност, например неасфалтирана алея в парка. Започнете с 20-30 минути ходене и продължавайте така 2-3 седмици. Постепенно увеличете продължителността до час. Повече не се препоръчва.

Според фитнес инструкторите тренировките трябва да са през ден. Ако почувствате след време, че това не ви стига, намерете по-пресечена местност.

Тъй като скандинавското ходене е сериозно физическо натоварване, преди него трябва да загреете мускулите за 5-6 минути. Важно е най-вече да се разтегнете, да направите различни наклони и напада.

Ще има ефект, ако спазвате специална техника. В началото ходете известно време без щеките. Хванете ги през средата и просто ги носете. Синхронизирайте ръцете и краката, би трябвало по естествен начин лявата ръка да излиза напред, когато правите крачка с десния крак. Ако не се случва, изтренирайте го. Едва когато ви идва отвътре, започнете да ходите с подпиране на щеките.

Поставяйте щеката паралелно на задния крак, примерно под ъгъл 45 градуса, както е показано на схемата. Помнете, че трябва активно да се изтласквате с щеките, а не просто да ги размахвате с ръце.

В началото ходете в спокойно темпо, но постепенно увеличавайте скоростта и правете все по-широки крачки.

Следете за дишането си. То трябва да е равномерно и в никакъв случай не допускайте да се задъхвате. Ако се случи, забавете скоростта, докато дишането се нормализира.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар