Безсънието не е измислен проблем

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Повечето хора са на мнение, че безсънието е само в тяхната глава. Отдават липсата на сън на внушение

Безсънието е моментно, казват някои. Ще мине само. Да, но не винаги се случва липсата на сън да изчезне ей така, от самосебе си. Има фактори за липсата на сън, и понякога тези фактори са достатъчно сериозни.

Генетично изследване за първи път идентифицира 7 рискови гена, свързани с безсънието.

Това може да се окаже стъпка по пътя към разбирането на действителните биологични причини за безсънието, коментират учените.

Те са проучили 113 006 души, като са отделили специално внимание на разликите при половете.

Генетическите вариации при мъжете и жените обясняват защо едните по-често не могат да спят. При хората над 50 години 33% от жените казват, че са страдали от безсъние, докато при мъжете този процент е 24.

Учените отдавна твърдят, че проблемите с безсънието не бива да се подценяват. Нужни са поне 7 часа сън, за да няма неблагоприятни последици за здравето.

Предишни изследвания откриха връзка между липсата на сън и риска от развитие на много заболявания, в това число инсулт, инфаркт, диабет, рак, настинка, затлъстяване. Когато мъжете системно не си доспиват, броят на сперматозоидите намалява.

С изследвания е установено и че само след една нощ без сън човек чувства по-силен глад от обикновено и е склонен да яде повече. Той избира по-големи порции, по-калорични и богати на въглехидрати храни.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар