Менструалният цикъл – обяснен!!!

Менструален цикъл има всяка една жена всеки месец от пубертета до менопаузата. Неговата функция е да позволи на жените да забременее и да регулира хормоните в организма й.

Нормалния цикъл
Всяка жена има цикъл,който е нормален за нея, но обикновено той е с продължителност от 21 до 35 дни, като най- често срещан е цикъл от 28 дни. Една жена с 21 дневен цикъл ще кърви всеки 3 седмици, докато една жена с 28 дневен цикъл ще кървят всеки 4 седмици. Първия ден на цикъла се брои от първия ден на кървене до последния ден преди следващото кървене. Средната продължителност на кървенето е 5-7 дни, но някои от могат да имат по-малко, докато други ще кървя в продължение на 8 дни.

Ако имате продължително или изключително тежко кървене, евентуално с големи съсиреци, или ако цикъла ви е непостоянен, моля, вижте с вашия личен лекар, който може да бъде в състояние да определи причината и лечение.

През първия ден на цикъла мозъка изпраща сигнали към яйчниците, за да започне с узряването на следващата яйцеклетка, която ще се развива през следващите 13 дни до овулацията. Тогава яйцеклетката се освобождава от яйчника и започва своето пътуване надолу по фалопиевите тръби.

Една жена се счита за я най-плодовита в тези няколко дни, които се наричат овулация. Сперматозоидите в отделената сперма могат да оцелеят до 7 дни в женския организъм, така че да намерят яйцеклетката, докато е в маточната тръба.

Загуба на кръв
По време на менструалния цикъл има период, наречен менструация, която позволява на лигавицата на матката да се прчисти, ако бременността не е замислена. Тази менструация се състои от кръв и клетки и често яйцеклетка със средната загуба е около 40мл, въпреки че загубата може да бъдат по-лека или по-тежка.

За повечето жени загубата на кръв е по-тежка, по време на първите няколко дни, отколкото в края на менструацията.

Състояния свързани с менструалния цикъл
Болка и дискомфорт: Най-честия симптом от всички е дискомфорт или дори остра болка по време на менструалния цикъл. Той може да варира по тежест и може да се случвапо време на овулацията или когато лигавицата на матката се пречиства. Не е известно със сигурност какво причинява болката, но най-вероятно е свързано с маточните контракции,които подпомагат изчистването на лигавицата или шийката на матката. Тя се разширява леко за да даде възможност на преминаването на кръвта.

Увеличаване на теглото: Наддаването на тегло по време на менструалния цикъл се смята за свързано с приема на допълнителни калории, но най-вече поради задържане на вода. Тези промени не са много значими и обикновено отзвучават след няколко дни. Малки промени в диетата, като например намаляване на приема на кофеин и консумацията на сол може да помогне да се избегнат тези промени.

Кожни промени: Поради хормоналните промени в тялото, често кожата и косата показват признаци на промени. Кожата може да стане по-мазна и косата се нуждае от по-често измиване.

Емоционални промени: Много жени, макар и не всички, ще открият, че стават все по-чувствителни или изострен темперамента в определени моменти по време на менструалния им цикъл. Това често е точно преди менструация и може да продължи няколко дни, но често утихва от средата на менструацията.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар