Тайната на страхотната самоувереност

Знаеш как някои момичета получават работата и мъжа-мечта и привличат погледите навсякъде, където влязат… без дори да си помръднат пръста? Добре, има един трик, състоящ се от две части, който може да те направи по-добра от тези кучки.

Всички искаме да приличаме на свръх уверените известни личности, като актрисата Руни Мара, и да преследваме високите си до небесата цели, незави­дно от трудностите. Но в реалността, когато се изправиш срещу истинска и рискована си­туация – като да помолиш шефа си да те повиши или да се срещ­неш с новото си гадже, когато той е заобиколен от приятели­те си – е много по-лесно да изре­диш причините да не се успееш да се справиш вместо да се фоку­сираш върху потенциалната си победа. А това, казват експер­тите, е голяма грешка.

Всъщност, ново проучване разкрива, че назад в историята, самоувереността е била по-пе­челивша от предпазливостта. „Твърде голямата самоувере­ност засилва амбицията и по­стоянството и може да дейст­ва като предизвикано от сама­та теб пророчество“, обяснява д-р Доминик Джонсън, еволюци­онен биолог, чиито изследвания са съсредоточени върху висока­та самоувереност. Тук ще разбе­реш как да се подготвиш… и да получиш това, което искаш.

Ти и провал? ха-ха!

Да си самоуверена всъщност е механизъм на оцеляване останал още от праисторията. Помис­ли над това: пещерният човек е трябвало да бъде достатъчно смел, 3а да тръгне в гората и да преследва огромните мамути, въоръжен само с един харпун. То­гава това бил единственият на­чин за него да се препитава и за­това на него не му оставало дру­го освен да си повярва, че е много добър ловец. Още тогава нашите далечни предшественици прила­гали това, което психолозите днес наричат позитивно самозалъгване – инстинктивно над­ценяваме способностите си и си мислим, че сме по-умни/силни/до­бри, отколкото сме в действи­телност. И това става.

„Високата самооценка може да бъде полезна, ако цената на печалбата е много по-висока от тази на преследването й“, обяс­нява Джонсън. Това е бил стиму­лът на пещерняците да ходят на лов… и обяснява защо, кога­то влезеш в някой клуб, така ся­каш ти си собственикът, ще се чувстваш и ще изглеждаш ужас­но уверена. Тяхната цел може и да е била трудна 3а осъществя­ване, но те са били толкова от­дадени на нея, че в крайна смет­ка я постигали. Всъщност, това е един трик от две части, кой­то всеки може да научи.

Анализирай, а не драматизирай последствията

Първа стъпка: изправи се сре­щу страховете си и анализирай какво ще ти струва предизви­кателството, пред което ти се налага да се изправиш – това ще ти позволи да прецениш ре­ално какво би се случило, ако по­стъпиш по даден начин, пред­лага д-р Джули Норем, автор на книгата Позитивната сила па не­гативното мислене. Това е техни­ка, която психолозите наричат декатастрофиране и може да ти помогне да предвидиш потенци­алните неприятни последици. „Използвай въображението си“, казва Норем. „По този начин, ще можеш да се откъснеш от страховете си и да осъзнаеш, че най-лошото, което в действи­телност може да се случи, всъщ­ност не е чак толкова лошо“.

Кое е най-ужасното нещо, кое­то шефът ти може да направи, ако го помолиш 3а повишение? Да те уволни? Това определено не е причина 3а уволнение. Да те удари с телбода? Също мал­ко вероятно. Да ти каже, че не си достатъчно квалифицирана или подготвена, 3а да заемеш по-висока длъжност? Това е по- вероятно, но и не чак толкова ужасно. Когато видиш нещата по този начин, изборът става очевиден.

Насърчавай се

Преди да поемеш риск, отдели няколко секунди, за да подхра­ниш егото си. „Звучи наивно, но когато държиш в главата си об­новен списък с причините (всич­ки!) защо си толкова страхотна – вече почти ще си решила голе­мия си проблем в работата или ще си организирала най-доброто новогодишно парти – и като си повтаряш това, ще повдигнеш увереността си, непосредстве­но преди да предприемеш нещо рисковано“, казва Норем.

Все още се колебаеш? Започни, като поемаш риск с по-малко на­прегнати ситуации докато не узрееш за убеждението, че това да нарушиш обичайния си ком­форт може да доведе до неверо­ятни успехи. Например, вместо да се притесняваш дали няма да се изложиш, като заговориш готиния тип на купона, флир­тувай със сладкия и общителен фитнес треньор в залата.

„Когато се справиш с различ­ни предизвикателства, успехът ще те мотивира да поощряваш сама себе си“, казва Норем. Да не споменаваме, че това може да ти спечели срещи с готини момчета, престижни позиции и малко завист, разбира се.

  •  Cosmopolitan

 

 

13 СУПЕР качества, които ни се ще да притежаваме

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар