7 съвета, които ще ви помогнат да се справите с безсънието и хроничната умора

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Безсънието и хроничната умора обикновено вървят ръка за ръка. Какво може и трябва да направите, за да намалите пораженията от недоспиването?

Лягайте си по-рано!

На нашето тяло му харесва да се синхронизира с ритмите на слънцето и луната. Да, някои от нас са „сови“, други – „чучулиги“. Но това не означава да графикът ви трябва да се измества с 4 и повече часа. Според учени, нашето тяло усеща „вълната на умората“ приблизително три часа след залеза на слънцето. Трябва да се опитате да използвате това време за заспиване, за да проверите дали ви подхожда подобен погрижи да ви събуди навреме и да не се тревожите, че ще се успите.

Проверете нивото на захарта

Ако редовно се събуждате посред нощ без видими причини, а след това ви е необходимо известно време, за да заспите, проблемът може да е в спада на нивото на кръвната захар. Това е подценявана, но крайно разпространена причина според специалистите.

Съвременната диета, изобилстваща със захар, обработени въглехидрати и (да си го признаем) алкохол, води до скокове на глюкозата. И не сме застраховани от тях през нощта, независимо че със сигурност не хапваме нищо забранено. Дисбалансите провокират стресова реакция на организма, която ни кара да се събуждаме. Решението в този случай може да бъде промяна на диетата. А ако ситуацията е по-сериозна – специални лекарства.

Откажете се от кофеина

Дори няколко невинни чашки кафе сутрин могат да ви изиграят лоша шега, според специалистите. Става дума за това, че хората са различни, така че и нашето тяло обработва различно кофеина. Ако се отнасяте към хората с висока чувствителност към това вещество, дори крайно ограничените дози ще се метаболизират бавно. Така че остатъците ще ви накарат да бодърствате дори през нощта.

Решението – намалете кофеина приблизително два пъти, дори до нулата. Звучи ужасно? Когато започнете да се наспивате, повярвайте, отношението ви по този въпрос ще се промени.

Следете нивото на светлината

Светлината е основният сигнал за нашите биологични ритми. Когато единственият източник на светлина е слънцето, на хората определено им е по-лесно. Но съвременният живот е изпълнен с множество източници на изкуствена светлина, които нарушават всичко предвидено от природата. Ето защо е важно да се отчитат еволюционните потребности на организма, за да спите добре. А и като цяло, да се чувствате отлично.

Лекарите препоръчват денем да следите ярката светлина да ви осигурява бодрост и работоспособност. Вечер тя трябва да е приглушена в дома ви, за да може тялото да се подготви за сън. А когато нощем посещавате тоалетната, прикривайте очите си -това също е полезно.

Намалете алкохола

Струва ви, се че алкохолът ви помага да заспите, защото след една чашка вечер усещате приятна сънливост? Правилно -струва ви се! Лекарите не се уморяват да повтарят, че алкохолът разрушава архитектурата на съня, облекчавайки процеса на заспиване, но снижава качеството на съня през нощта.
Кратките събуждания, за които дори не си спомняте, водят до това, че на сутринта ставате в състояние на „недобито куче“ (или нещо подобно). Така че, ако имате проблеми със съня, намалете или напълно се откажете от алкохола.

Опитайте с магнезий и лечебни гъби

Според някои данни 400 – 600 мг магнезий преди сън помагат за стабилизиране на мозъчната активност, отпускат мускулите и помагат за заспиването.

Неврохелт е най-добрата добавка, която освен магнезий, съдържа и отлична комбинация от лечебни гъби. С нейна помощ не само ще се справите с безсънието и хроничната умора, но ще предотвратите паник-атаките, както и неврозите.

Неврохелт е задължителна добавка и за хора, които се възстановяват от инсулт. Чудодейната за мозъка гъба Лъвска грива стимулира мозъчните функции при натоварване, мозъчни инциденти и увреждания.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКА: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Повече за НЕВРОХЕЛТ – чудото за нервната система – може да прочетете ТУК

Позволете си почивка

Прекалено много хора се опитват да доведат своята производителност до максимум, завършвайки работа 10 минути преди да си легнат. Но изследванията показват, че това не работи. Мозъкът ни има нужда от задължителна прелюдия от режим „бий или бягай“ в режим на сън (и обратното).

Експерти по въпросите на здравословния сън съветват да заложим минимум час настройване за сън, за да можем истински да се отпуснем. Как? Вана с ароматна пяна, книга (но не и телефон!) или водене на дневник според специалистите са работещи варианти.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар