Как се приготвя базова велуте супа?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Базовата рецепта на велуте супа ще ви е от полза при приготвянето на различни видове претрити супи


С нея ще усвоите тънкостите на фината запръжка от брашно и краве масло и застройката от жълтъци и сметана.

За велуте супа се полза светъл бульон от пилешко, говеждо или риба, защото се съчетава добре с вкуса на маслото и сметаната. Той трябва да е сварен, избистрен, прецеден, с отстранена мазнина.

Препоръчително е да е варен без лук и кореноплоди, които с аромата си променят вкуса на готовото велуте. За да приготвите 1 л базова велуте супа са необходими: 1,25 л светъл бульон, 120 г френска запръжка, известна като „смес ру“, 150 мл застройка от жълтъци и сметана.

Сложете бульона да се загрява. Пригответе запръжката от равни части краве масло и бяло брашно, като прибавите брашното към загрятото масло и интензивно бъркате до еднородна гладка и гъста смес. Колкото по-златиста е на цвят, толкова по-дълбок и наситен ще е вкусът на супата. Оставете запръжката да поизстине и я изсипете във врящия бульон, като веднага започнете да бъркате енергично с тел, за не се образуват бучки. Варете на слаб огън 45 мин., като периодично отпенвате. Към края посолете. Постепенно бульонът леко се сгъстява.

Ако ще приготвяте велуте супа със зеленчуци, лук, кореноплоди, картофи, карфиол, гъби, месо, трябва да ги сложите в бульона по време на варенето му със запръжката. Спазвайте точно указаните в рецептата количества на продуктите и следете за баланса на вкусовете.

След приключване на варенето претрийте супата през сито, за да отстраните евентуалните бучки и пяна

Ако сте сложили кореноплоди и зеленчуци, претрийте и тях, но месото, лука, гъбите и другите по-плътни продукти отстранете – те са изиграли
ролята си на овкусители.

Прецедената супа кипнете, намалете огъня до съвсем слаб и добавете застройката от разбитите със сметаната жълтъци. Супата не бива да ври, когато я застройвате. Може да я застроите само със 150 мл сметана и ще получите сметанова крем супа. Разликата между нея и велуте супата е само в застройката. След като изсипете застройката във велутето, продължете да нагрявате на слаб огън, като постоянно бъркате. Супата е готова, когато започне да се стича от лъжицата на гъста лента.

Ако не сте постигнали желаната гъстота, първо оставете супата да си отдъхне 10-ина минути

През това време тя ще се сгъсти още малко. Ако въпреки това е останала рядка, добавете още малко застройка и нагрявайте на слаб огън до желаното сгъстяване.

Искате ли да я разредите, добавете малко горещ бульон и нагрейте с разбъркване на слаб огън. Накрая може още веднъж да я претриете през сито.

Сервирайте велуте супата веднага и избягвайте да я претопляте. Може да я гарнирате с фигурки от варените в нея зеленчуци и месо, с крутони или дребни кнедли, с прясно накълцани зелени подправки.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар