Как се правят захарни плодови късчета?

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Разноцветните ароматни плодови късчета, сварени в гъст захарен сироп, са диетична алтернатива на бонбоните

Освен това се използват за приготвяне на десерти, за пълнеж на кексове, за декорация на торти. Смятат се за нискокалорични и полезни, защото са богати на влакнини, витамини, минерали и микроелементи.

Подходящи за озахаряване са всички плодове, дори някои зеленчуци – ябълки, круши, тиква, диня, пъпеш, краставици, цвекло. Озахаряват се също кори от портокал и лимон.

За да ги приготвите в домашни условия красиви, ароматни, меки отвън и еластични отвътре, трябва да спазите няколко изисквания.

• Предварителна обработка. След като измиете плодовете и зеленчуците и ги почистите от семките, по-едрите нарязвате на тънки парченца или шайби. Колкото са по-тънки, толкова по-добре попиват сиропа и по-лесно се изсушават.

• Препоръчително е да озахарявате цели по-дребните плодове като череши, вишни, малки сливи,ягоди. Едрите сливи и кайсиите само разполовявайте.

Ако искате да приготвяте захаросани цитруси или цитрусови кори, непременно купувайте плодовете от био щандовете, за да не са обработвани с химикали

• Джинджифил, портокали, лимон трябва да се изкисват в студена вода 3 дни, като водата се сменя два пъти в денонощие, за да се отмие естествената им горчивина.

• Бланширане. Преди да направите захаросани круши, тиква, ябълки или моркови, трябва да ги попарите във вряща вода. Прасковите и кайсиите се варят 3 минути, ябълките, дюлите и крушите – 5 минути, корите на цитрусовите плодове – 7 минути, морковите и тиквата – 10 минути. Динята и пъпешът може да не се бланшират. Общото правило е, че на предварително попарване се подлагат само плодовете и зеленчуците с плътна вътрешност. След бланширането е добре веднага да ги потопите в леденостудена вода.

• Приготвяне на сиропа. Една от универсалните пропорции е 300 мл вода и 1200 г захар. Сиропът се вари 10 минути. От неговата консистенция зависи качеството на захаросаните плодове и зеленчуци. Гъстият и твърде силен сироп прави резенчетата меки и ги лишава от еластичната им сърцевина. Твърде течният сироп пък не позволява да се озахарят достатъчно и те бързо се развалят.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар