Технология на класическите меденки

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Основните продукти, които някога се ползвали за приготвяне на меденки, били мед и ръжено брашно


Количеството на меда стигало до 50% от общия обем на тестото. Затова и наричали готовото печиво меден хляб. По-късно майсторите започнали да прибавят в тестото подправки и да го замесват с по-фино пшеничено брашно. Вкусът се променил и се появили празничните меденки.

Днес се правят различни медени теста

Според съдържанието може да са само медени или захарно-медени. За втория вид първо се кипва сироп от захар и вода, отнема се пяната, разбърква се с маслото и се изстудява. В студения сироп се добавят останалите продукти, включително медът. Той никога не се загрява до кипене, за да не губи аромат.

Тестото може да е сурово или парено, да се отличава с по-голяма или по-малка плътност, да е замесено с мазнина или без

Меденките от парено тесто имат голяма трайност и дълго остават меки, докато приготвените със сурово тесто по-бързо изсъхват.

При замесване на сурово тесто медът се разбива с размекнато масло, яйца и подправки. След това се добавят брашно и набухвател. Тестото става доста гъсто, а температурата му не бива да е над 20 градуса.

За пареното тесто медът, захарта и водата се нагряват до 70-75 градуса, прибавят се подправките и част от пресятото брашно

Сместа се охлажда и тогава се слагат яйца, набухвател, останалото брашно и се замесва тесто. То става значително по-меко от суровото. Изделията от него се пекат веднага, иначе меденките няма да станат въздушни.

В чистото медено тесто може и да не се слагат подправки, защото медът е достатъчно ароматен. В захарно-меденото тесто се добавят канела, карамфил, бахар, кориандър, кардамон, индийско орехче, звездовиден анасон, джинджифил. Допълнителни вкусови качества придават ядките, захаросаните и сушени плодове, лимоновите и портокаловите корички.

Гъстото медено тесто, замесено с масло, се пече в сух съд, който може да е покрит с ненамаслена хартия

Тавата или хартията леко се поръсват с брашно.

Мекото тесто се слага в намазнен съд или върху намислена хартия. Ако е с по-рядка консистенция като гъста сметана и е предназначено за блатове за медена торта или за кекс, съдът се затопля, за да се разпредели по-лесно и равномерно тестото.

По-дребните и тънки меденки се пекат 5-15 мин. на 220-240 градуса. По-дебелите, от по-тежко тесто, се изпичат за същото време, но при по-ниска температура – 180-220 градуса. Важно е да се придържате към рецептата във всеки конкретен случай.

Използвайте винаги натурален мед. Ако е захаросан, го разтопете на водна баня, без да допускате да кипи. Понякога меденото тесто се забърква на водна баня и ако ползвате сода бикарбонат за набухвател, трябва да я добавите във вече загрятата смес. Ако използвате бакпулвер, го смесете с брашното. В някои меденки се слага и алкохол, трябва да сте особено внимателни при добавянето му в горещото тесто, за да не се изгорите.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар