Тревожността – постоянният спътник на срамежливия тийнейджър

Тревожността е един от най-разпространените проблеми в съвременните общества


Особено характерна е за хората, които живеят в големите градове и са по-образовани. Та можеш да се гордееш, че спадаш към по-мислещите и по-знаещите. Но това едва ли ще успокои усещането за тревога.

Добре би било, ако имаш с кого да разговаряш за проблема, да споделиш как се чувстваш и кое засилва тези чувства. Добре би било с помощта на разумен и опитен събеседник (родител, роднина, психо-терапевт) да стигнеш до същината на тревогите си и да си отговориш на няколко въпроса: кога се явяват, защо се явяват и какво ги успокоява.

Ако разбереш отговорите на тези въпроси, ще можеш по-лесно да преодоляваш тревогата. Избягвай ситуации, в които тя се засилва. Избягвай и причините за нея.

Много често хората край теб може би те напрягат, но ти си привързан към тях и не можеш да си признаеш

Например приятели, които са по-нахакани от теб, демонстрират самочувствие или пък имат твърде високи изисквания, несъзнателно те потискат. Отдалечи се от всички хора, които събуждат тревога у теб.

Има и места, които те правят неспокоен. Често те са любими на тийновете – дискотеки, заведения, молове. Ако прецениш, че местата, където е твърде шумно и пренаселено, те изнервят, просто ги избягвай. Това, че приятелите ти обичат да ходят там, не те прави загубеняк, понеже ти не ходиш.

Възможно е още някой от приятелите да предпочита да се виждате в парка или в кварталното кафене, но не смее да си го признае. Бъди смел, предложи и отстоявай желанията на вътрешния си мир.

А може би вашите са в основата на тази тревожност?

Ако са прекапено взискателни или пък изключително защитаващи, те също те напрягат. Разговаряй с тях и им обясни как се чувстваш. Без излишни упреци помогни да те разберат и да промените отношенията си. Кажи в прав текст, че това е начин да преодолееш постоянната тревожност, за да бъдете по-щастливи и спокойни всички.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар