Розовото не винаги означава невинност

Розовото във всякакви нюанси е модерно през този сезон. Облечете се в него, за да сте в тренда, но не разчитайте твърде, че ще излъчвате момичешка невинност


Розовото няма да ви помогне да пленявате мъжете. За тази цел по-добра работа ще ви свърши бялото, твърдят психолозите. То е вековно доказан символ за девствена чистота.

Също като Дядо Коледа розовото за момиченца и синьото за момченца е сравнително нов пазарен трик. Той е едва на около 50 години, работи за повече продажби, но не се е вкоренил в психологията, за да работи и на подсъзнателно ниво за внушения.

Да, няма да сбъркате от какъв пол е бебето с розови или със сини дрешки

Но при порасналите хора нито розовото категорично говори за женственост, нито синьото за мъжественост.

Историкът Джоу Паолети от университета на Мериленд е изследвал откъде тръгва тази социална норма за бебетата. Със сигурност тя не съществува до 1950 г.

Даже в началото на миналия век е обратното. Проучванията на детски книжки, пощенски картички и вестникарски статии показват, че розовото през този период се свързва с момчетата не по-малко отколкото с момичетата. В брой от юни 1918 г. на Infant’s Department -търговско списание за производителите на бебешки дрехи, пише: „Има разнообразни мнения по въпроса, но принципното правило е розово за момчето и синьо за момичето. Причината е, че розовото като по-ярък и силен цвят е по-подходящо за момчетата. Синьото, което е по-деликатно и изтънчено, е по-хубаво за момичетата.“

През 1927 г. сп. Time прави проучване какви цветове се предлагат в магазините за момчета и за момичета. Оказва се, че няма фиксирани предпочитания.

Чак след Втората световна война нормата “розово за момичета, синьо за момчета“ започва да печели надмощие. Побеждава през 80-те години.

А причината момчетата и момичетата да се обличат в различни цветове е чисто търговска. Преди 150 години всички бебета са обличани в бели роклички за официални случаи – например на кръщенето. През останалото време нямало полови предписания. Родителите благоразумно ползвали едни и същи дрешки за многото поредни деца в семейството.

Социологът Филип Коен от Мерилендския университет коментира, че времето на нормата за розово и синьо съвпада със зараждането на масовия пазар. Половите стереотипи са мощен фактор, когато търговците искат да накарат хората да купуват определени продукти. Така се оказва почти неприлично момченцето да бъде обуто в розовите ританки, с които е била отглеждана сестричката му, или пък да се вози в момичешката й количка.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар