Какво да позволим на децата си и кога

МАГАЗИН ПО-КРАСИВИ

Не им е лесно на днешните родители. Друго си беше преди години – само две програми по телевизията, радио и филми. Толкоз. Сега децата не си лягат, без да влязат в интернет. Те са изложени на порой от информация и впечатления и е доста трудно да ги възпитаваш. Най-важното, разбира се, е да има ясни правила, които важат днес, но ще важат и утре. Така децата се чувстват сигурни, а родителите не са принудени за всяка дреболия да се разправят отново и отново. Поне на теория, защото възпитанието на скъпото ни потомство е сложна работа.

На 14 години без родителите на парти? – Не

Идеята не е добра, освен ако партито не е в дома на приятел или приятелка, чиито родители са там. Сам или сама на такъв празник – може би на 16 години, и то ако преди това детето е ходило на кино или дискотека само и е показало, че може да се разчи­та на него.

Грим за момичетата? -Да

Повечето започват да се учат да се гри­мират още на 12 години. Може, стига да е у дома. Ако са над 14 години, може да им разрешите да излизат с грим – но в рамките на приличието и в никакъв случай да не приличат на лолитки!

Да забраним ли алкохола? – Не

Забраненото е най-интересно. По- добре да покажем на тийнейджърите, че трябва да се пие с мярка. На 14 години не е страшно да изпият една чаша бира или вино при особени по­води. След като навършат 15 години, трябва да има правила – ако леко са пийнали след купона, не е чак прес­тъпление, но ако са пияни, пропускат следващото парти.

Мобилен телефон още от първи клас? – Не

Прекалено е. След като станат на 12 години, може да им купите предплате­на карта.

Да ограничим ли времето пред компютъра? -Да

Учениците в малките класове не трябва да прекарват пред компютъра повече от 30 минути на ден. Десетгодишните максимум 1 час, по-големите – до час и половина. Не разрешавайте на децата под 8 години достъп до интернет. Проверя­вайте непременно какви страници гледат по-големите. Фейсбук – след 13 години.

С високи токчета и голи пъпчета на училище? – Не

Ако дъщеря ви е на 15 или 16, би тряб­вало сама да може да отхвърли такава възможност. Обяснете на младата дама, че училището не е сцена от теле­визионно шоу, а и тя е още малка да се прави на сексапилна.

Може ли една, 15-годишна девойка да остане да спи при приятеля си? – Да

Много зависи от индивидуалното развитие на момичето. Би трябвало открито да говорите на тема секс и да я попитате дали иска наисти­на да спи с него, или е защото той настоява. Обяснете й, че може и да откаже. Ако имате доверие на дете­то си и сте сигурна, че ще използва предпазни средства, по-добре да й разрешите.

Можем ли да не обръщаме внимание на лъжите? – Не

Ужасно неприятно е за родителите, но лъжите са част от развитието, особено в началото на пубертета. Децата проверяват докъде могат да стигнат. Важно е да не се игно­рират дори и най-малките лъжи. Така на децата ще им стане ясно, че прекрачват границата, и при това са ги пипнали.

  • сп. „Журнал за жената”

 

Съставете заедно с детето креативен план за учене

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар