Специалисти обясняват: Полезни ли са подладителите?

Човешкият организъм е така настроен, че да разпознава и предпочита сладкия вкус още с раждането…

Това и вродената неприязън към горчивия вкус са помагали на хората в началото на тяхното съществуване да разграничават кои растения биха били полезни и кои – вредни за тях.

Животът на човека започва с усещането за сладост – кърмата е сладка. Тя придобива своя сладък вкус до голяма степен от 7,2% лактоза, която съдържа. За сравнение, сокът от ябълки и портокаловият сок съдържат почти 10% захари. Изследванията показват, че силното предпочитание към сладкия вкус продължава през цялото детство, но намалява в края на

подсладителите

Силното предпочитание към сладкия вкус продължава през цялото детство

тийнейджърството. Но все пак не губим желанието и нуждата от сладко, а продължаваме да подслаждаме някои храни с мед, плодове, захар.

Защо сладките храни се превръщат в проблем? Факт е, че докато преди векове хората са имали недостиг на калории в диетата, сега вече в по-голяма част от страните по света има достатъчно качествена храна. Сега съществува обратният проблем: хората поемат повече от необходимите калории, защото многото улеснения в живота водят до по-сериозно обездвижване, но ние не намаляваме количеството калории в храната си и всъщност нямат как да ги изразходваме.

Това е основната причина за увеличаването на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Тези състояния водят до определени последици за здравето и продължават да бъдат предизвикателство днес. Като се имат предвид вроденото желание на хората за сладко и обстоятелствата, свързани със спецификите на съвременното хранене, храните и напитките с нискокалорични подсладители могат да дадат полезен принос в хранителната диета.

Нисък енергиен прием – висок разход на енергия

Как да постигнем успех в управлението на теглото? Като създадем енергиен дефицит в рамките на здравословна, балансирана диета. Това може да се случи чрез комбиниране на по-нисък енергиен прием и по-висок разход на енергия. Но когато трябва дълго да спазвате ограничения в диетата си, е важно в порциона ви да има и вкусни храни и напитки, защото иначе ще приемате диетата си като истинско мъчение.

Неотдавнашно проучване стигнало до заключението, че заместването на добавената захар с подсладители в газирани безалкохолни напитки има благоприятен ефект върху индекса на телесна маса, пише „Жуpнaл“. Освен това при преглед на 16 рандомизирани контролирани изпитвания се установило, че изборът на храни и напитки, съдържащи подсладител на мястото на техните обичайни захари, води до намаляване както на енергийния прием, така и на телесното тегло. Нискокалоричните подсладители могат да бъдат полезни в спазването на хранителния баланс, защото благодарение на тях, имаме повече разнообразие от нискокалорични храни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар