Ето защо червеният пипер е толкова полезен!

Родина на тази удивителна подправка е Южна Америка

През XVI в. червеният пипер попада в Португалия, малко по-късно – в Унгария, откъдето се разпространява из цяла Европа. И завоюва все по-голяма популярност. Но към изключителните му вкусови качества непрекъснато се добавят и новооткрити полезни свойства.

Уникалният вкус

Това е подправка, която доста богато се ползва в средиземноморската, азиатската и европейската кухня. Особено добре се съчетава с месо, зеленчуци, сирене, яйца. Интересно се

червеният пипер

Червеният пипер съдържа витамин А, витамини В1, В2, В4, В5 и В6, витамин С, витамин Е

съчетава с подправки като кориандър, чесън, босилек, дафинов лист. Но има нещо много важно: това е нежна подправка, която не обича рязката температурна промяна – не е добре да я пържите, защото бързо изгаря и добива горчив вкус, пък и губи полезните си качества.

Богато витаминно-минерално съдържание

Червеният пипер запазва богатия състав на витамини и минерали на червените чушки: витамин А, витамини В1, В2, В4, В5 и В6, витамин С, витамин Е, а минералният му състав представлява дълъг списък: цинк, селен, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, натрий, калций, калий. Съдържа и бета-каротин.

Когато добавяте червен пипер например към салати или към сирене, е добре да добавяте растително олио, за да може съдържащият се в пипера бета-каротин да се усвои пълноценно от организма. Бета-каротинът стимулира имунната система, той е силен антиоксидант и предпазва кожата от вредното влияние на UV лъчите. Именно бета-каротинът се използва от организма за синтез на витамин А.

Ползите за организма

Един от най-приятните начини да се грижим за здравето си е чрез хубава храна и правилни подправки, пише „Жуpнaл“. А червеният пипер е отличник по полезни свойства сред подправките. Редовната му консумация може да ви носи изключителни ползи: той съдържа биологично активни вещества, които оказват благотворно влияние на кръвоносната система и възпрепятстват образуването на тромби. И това съвсем не е всичко:

– При хората, които страдат от наднормено тегло, е добре червеният пипер да се добавя към повечето блюда, защото има способността да ускорява храносмилателните процеси. Помага за разграждането на въглехидратите.

– Червеният пипер съдържа изключително много витамин С, с което дори изпреварва лимоните. Именно затова, тази подправка може да се нарече имуностимулатор и помощник в борбата с простудните заболявания.

– Витамин Е е добър помощник в производството на червени кръвни телца, а това помага за по-лесно заздравяване на рани. Червеният пипер помага срещу възпалителни процеси в организма.

– Благодарение на желязото в червения пипер, той помага за подобряване на кръвообращението.

– Витамин А е съставката, която действа благоприятно на очите и на кожата (дори има рецепти за външно прилагане на маски, в които да се добавя червен пипер – срещу дефекти по кожата).

селен

Селен – за здрав имунитет и борба с вирусите

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар