6 лесни начина да поддържаме форма, когато работим от вкъщи

Обърнете сериозно внимание на почивката

Освен проблем за хората, които работят вкъщи, е слабо подвижният начин на живот – особено ако работата е пред компютъра. Може да добавим към това и нарушения ритъм на труд и отдих, който обикновено съпътства работата на компютъра, нередовното и невинаги правилно хранене. Ако искате да не сменяте работата, но да подобрите обстоятелствата, ви е нужно преподреждане и систематизиране на дневния режим.

да поддържаме форма

Помогнете си сами

Днес работата от къщи е вариант, който избират все повече хора. При такава работа човек спестява и пътни разходи, и храненето извън дома, не се налага да спазва определен работен режим. Но въпреки многото плюсове по съвместяването на служебни и лични дейности, с времето работата от къщи започва да натрупва и някои минуси – от психологически (например напрежението от живот, затворен между 4 стени, и усещането за социална изолация), до проблеми с наднормено тегло или схващания поради еднообразната поза.

Самоорганизирането, когато човек е постоянно вкъщи, понякога е трудна за постигане задача. Работата без прекия надзор от шеф и наблюдение от колегите, може и да е приятна, но така човек си позволява доста да се отпуска. Затова: ако наистина сте решени да сте в отлична форма – както физическа, така и за работа, е важно да се научите сами да си бъдете шефове и да се организирате добре. Ето как да го направите!

1. Помогнете си сами

Най-важното при организирането на режима в този случай е да осъзнаете, че сами трябва да контролирате всичко – да се самоорганизирате. Затова имате да коригирате някои неща в обичайния ритъм. Например: когато станете сутрин и трябва да заведете детето на детска градина, както приготвяте него, пригответе и себе си. Работата вкъщи не изисква дрескод, но да изглеждате добре е не само приятно, но е и част от самодисциплината, нужна при работа вкъщи.

2. График

Независимо от това, че като работите у дома, все едно постоянно сте на работното си място, не се отказвайте. Има начин да разделите нещата – с помощта на график. Като знаете приблизително натоварването си и задачите за деня, разпределете работните задачи и домакинската работа (която никой не е отменял!). Можете да постъпите и още по-лесно: да спазвате работно време, все едно сте в офис. А останалото да вършите преди и след това.

3. „Добро утро!“ в точен час

Това си го знаете: лягането и ставането в един и същи час е най-добре за организма, пише „Здрaвeн журнaл“. Така провокациите от страна на съня няма да се появяват в най-неподходящия момент. А и други неща е добре да се правят в точен час – или по-скоро в най-удобния за вас. Всеки сам установява кога е най-ползотворното му време, така че съобразете подредбата на дейности спрямо това. Не злоупотребявайте с работа нощем.

4. Почивката си е почивка

Не се настройвайте грешно: това, че сте си вкъщи, не означава, че работата не ви уморява. Отдавайте значимото на почивката. Като усетите, че очите са уморени, станете, погледайте през прозореца. За да не се схванете, направете няколкоминутно раздвижване – врата леко вляво и вдясно, изпъване на ръцете нагоре и назад, завъртане от кръста – в двете посоки, кръгови движения с ръцете…

5. Режим на хранене

При слабо подвижния начин на живот няма как да минете без броене на калории – направете си хранителен дневник и отбелязвайте хранителната стойност на продуктите. Изгответе си режим – хапването в конкретно време, на определен вид и количество храна помага на организма да се чувства добре (като основният калориен прием е сутрин). Ако работите нощем и тогава се явява по-сериозен апетит, не мъчете организма си и не оставяйте мозъка без източник на енергия. Важно е последното хранене да е два часа преди сън.

6. Спортувайте

Ако досега не сте се занимавали с никакви физически натоварвания, сега е моментът да се захванете. Разбира се, не всеки може редовно да посещава фитнес, басейн, спортна зала. Тогава потърсете друг начин – така че при всякакви обстоятелства да можете да раздвижвате тялото си. Умерено, но редовно. Разходки, игри с децата на чист въздух, танци у дома – каквото изберете за поддържане на мускулатурата в тонус, а целия организъм – в отлично състояние.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар