Пресаждане на саксийни цветя – вижте тези тънкости

Пролетта е тук и всичко се пробужда

А с пролетта идва и поривът за нов живот, нови надежди и начинания. Освен със слънчеви лъчи и усмивки, с началото на сезона настъпва и периодът за пресаждане на саксийните цветя.

Тънкости

пресаждане на саксийни цветя

Пресаждане на саксийни цветя

Пролетта е най-подходящото време да пресадим в нова почва цветята, които се нуждаят от това. Правилото, което редица градинари са приели, е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по-възрастните веднъж на 2-3 години, всичко зависи от темпото им на растеж. Дали растението има нужда от пресаждане издават няколко признака. Най-явният е, когато цветето боледува, корените му са изпълнили дъното на саксията или почвата му е суха и втвърдена. Има цветя, които задължително се пресаждат всяка пролет. Това са например олеандър, фуксия, декоративен банан, храстовидна хризантема, както и много други.

Поливане

Всяка нова саксия трябва да е с един или два пръста по-широка от кореновата блата. Трябва непременно да отстраните изсъхналите и загинали корени, както и старата почва. Ако корените са много и завити, може да изрежете само част от тях. На дъното е необходимо да поставите дренаж, пише „Жуpнaл“. След като центрирате растението в средата на саксията, се насипва почвеният субстрат около корените, след което почвата леко се натиска. В никакъв случай не пълнете саксията до горе, винаги трябва да има място за поливане. Пресадените растения не се торят, защото им трябва време да свикнат с новата почва. В противен случай могат да загинат още в самото начало.

Сянка

Добре е почвената смес да бъде обезпаразитена, с това може да се справите и сами. Поставете я в загрята фурна за около 20-30 минути, така патогените в нея се унищожават. След като сте готови с всичко, оставете цветята на сянка. Не бива да ги излагате на пряка слънчева светлина. Ако имате орхидея, то сменете целия субстрат от борови кори и измийте корените с вода. Процесът при кактуса, който се слави като едно от издръжливите растения, изисква задължително подрязване на корените. Амарилисът се пресажда в една и съща саксия, а азалията в несъдържаща варовик почва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар