Детето ви е голям инат? Ето какво трябва да знаете!

Бъдете търпеливи

Детето ви е голям инат и се съпротивлява на всяко ваше желание? Това показва, че расте и прави първи стъпки към своята самостоятелност. А за вас остава да проявите търпение и мъдрост.

Всичко започва напълно нормално и мило с вашата молба петгодишният ви син да помогне в подреждането на масата за вечеря. Но вместо да чуете „Да, веднага!“, до ушите ви стига едно силно „Нееее…“. Тогава започва неприятният разговор: „Напротив, ще го направиш!“, „Не, няма да го направя!“ и т.н. И това се случва всеки ден…

Много родители смятат, че стремежът на децата им да се наложат е израз на борба за власт и доказателство за липсата на родителски авторитет. Всъщност, със съпротивата си детето прави своите първи опити да изрази собствената си личност.

инат

Детето ви е голям инат?

Насърчете детето да бъде самостоятелно

Детето ви иска да изрази своята индивидуалност, като взима собствени решения. Ако държите да направи домашните си веднага след като се върне от училище, а то предпочита да отложи за по-късно, попитайте го защо. Може би изпитва умора или глад? Погледнете на тази ситуация като на възможност да решите проблемите на комуникацията между вас. В този конкретен случай можете да му дадете 20 минути почивка, но поставете условието през това време да не стои пред телевизора или компютъра. Поради факта, че детето ви участва във взимането на това решение, то ще приеме правилата, които предлагате.

За родителите е важно да осъзнават нарастващата нужда на децата от самостоятелност и да я насърчават по различни начини. Оставете малките да избират сами какво да закусват сутрин и какво да облекат, пише „Здрaвeн журнaл“. Позволете им в някои части на деня да правят това, което искат – така ще ви бъде по-лесно да изисквате да изпълняват задълженията си.

Отчитайте емоционалните му кризи

Когато детето ви се противопоставя, то невинаги търси просто да се наложи. Децата също могат да изпитват стрес. Ако са гладни, уморени или свръхвъзбудени, те са склонни да се съпротивляват. Психолозите съветват родителите да показват на децата, че разбират състоянието им. В много случаи неподчинението се появява в момента на лягане вечер или пък сутрин при ставане от леглото. Децата невинаги преминават лесно от едно нещо към друго, напрегнати са при мисълта, че трябва да изоставят играчките си вкъщи, когато отиват на детска градина, сутрешното бързане ги разстройва. Опитайте с хумор и добро настроение да разведрявате атмосферата и не забравяйте ласките.

Не губете контрол

Ако детето ви отказва да подреди стаята си, много вероятно е да го заплашите, че за определен период ще го лишите от гледане на телевизия или от любимата му играчка. По-добре е действително да го направите, иначе детето ще разбере, че заплахите ви са напразни и всъщност сте безсилни пред капризите му. Когато преминете към изпълнение на наказанието, запазете спокойствие. Това невинаги е лесно, тъй като често раздразнението и гневът са по- силни от разума. Психолозите препоръчват да разберете какво точно предизвиква яростта ви – това, че детето не ви уважава достатъчно и не цени усилията, които полагате за него, или пък всичко произтича от вашето желание да наложите авторитета си.

Понякога е нужно просто да изчакате 5 минути, за да разберете кой е най-добрият начин да овладеете ситуацията. Можете дори да предложите на детето: „Понеже сега и двамата сме ядосани, да си дадем няколко минути за размисъл и да поговорим пак след малко.“ Със сигурност това кратко отлагане ще промени атмосферата между вас и после много по-лесно ще решите проблема.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

b17_0

Share this post:

Прочетете още:

Добавете коментар